Societat 20/07/2020

El Govern no sap quantes multes s'han posat per no dur mascareta

Tot i que la Direcció General d'Emergències és l'encarregada d'instruir les sancions, encara no sap dir si se n'ha posat alguna

A. T.
2 min
L'única dada de la qual disposa a hores d'ara el Govern és de les actuacions que coordina

PalmaNo portar mascareta a l'espai públic pot comportar una sanció econòmica a partir d'aquest dilluns, gràcies al Decret Llei 11/202 elaborat pel Govern de les Illes Balears. Tot i això, l'executiu insular encara no sap si s'ha posat alguna multa per aquest motiu durant el primer dia en què s'havia d'obrir la veda. La Conselleria d'Administracions Públiques –òrgan sancionador, segons el Decret– va donar una setmana de marge des de la seva entrada en vigor, el 13 de juliol.

Fonts de la Conselleria argumenten que les competències no són únicament del Govern, de manera que "no manegen la dada" ni tenen "per què exigir-la". El Decret recull al punt 2 del segon article que les seves disposicions "no afecten les competències atribuïdes als municipis i als consells insulars per sancionar els fets i les conductes als quals fa referència".

D'aquesta manera, tant les policies locals, com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenen competències per posar les actes o denúncies i instruir-les, i "poden enviar-se a l'òrgan previst", la Direcció General d'Emergències i Interior. Però en cap cas estan obligats a fer-ho ni, per tant, a donar-ne comptes a la Conselleria. En la mateixa línia, el text preveu que si la Direcció "té coneixement de la tramitació [de la sanció], per part d'una altra administració competent en la matèria, d'un procediment sancionador pel mateix fet infractor, ha d'abstenir-se d'iniciar un procediment".

Així, la informació no té per què estar centralitzada enlloc. L'única dada de la qual disposa a hores d'ara el Govern és de les actuacions que coordina i en què participen els seus inspectors, les campanyes del cap de setmana. En les dues setmanes que porten en marxa, ja s'han registrat un total de 113 intervencions i 70 actes d'infracció a establiments d'oci i espais públics i privats. Aquestes actes estan relacionades amb excessos d'aforament, distàncies socials, incompliment d'horaris, ús incorrecte de mascaretes entre el personal d'establiments de restauració i per prescindir d'informació al públic i senyalització adequada.

El motiu, clau per a la multa

Les infraccions per no portar la mascareta en espais públics es consideren, en general, lleus, i les multes no poden superar els 100 euros, segons el Decret Llei 11/2020 del 10 de juliol. La norma estableix que agents que vulguin sancionar qualsevol persona –major de sis anys– per no dur la mascareta hauran de detallar a la denúncia la resposta que doni al fet de no portar-la. Depenent d'aquesta, es determinarà la quantitat de la multa, que podrà ser d'entre 25 i 100 euros, segons les circumstàncies.

Les conselleres d'Administracions Públiques, Isabel Castro, i de Salut, Patrícia Gómez, varen remetre dimarts passat una circular informativa a tots els cossos de la Policia Local de les Balears amb els criteris d'actuació i d'interpretació que han de seguir els agents en la tramitació de les denúncies. Així, les actes que aixequin els agents a partir d'aquest dilluns hauran d'incloure la intencionalitat en la comissió de la infracció. Amb aquest objectiu, "s'ha de fer constar la resposta donada al requeriment, la persistència o no en la comissió de la infracció i l'eventual negativa al compliment de l'obligació, si escau".

Concentració antimascaretes

Fins ara, només s'ha pogut saber que la Policia Nacional, segons fonts del mateix cos, ha aixecat un ofici aquest dilluns en una concentració en contra de les mascaretes en què han participat unes deu persones davant la Conselleria de Salut, a la plaça d'Espanya. Els agents no han posat sancions individuals per no portar el material de protecció obligatori, sinó que han emès un informe al Govern perquè decideixi, si escau, multar els participants o no.

Decret Llei 11/2020 del 10 de juliol
stats