Societat 27/05/2021

La Policia Nacional ja té una sala amable per a víctimes de violència masclista

Fins ara, l'únic cos policial que tenia un espai destinat a aquestes dones era la Guàrdia Civil

2 min
Inauguració de la sala amable de la Policia Nacional aquest dijous.

PalmaLa prefectura de la Policia Nacional de Palma, al carrer de Simó Ballester, ha inaugurat aquest dijous una sala amable destinada a acollir víctimes de violència masclista que acudeixin a les dependències policials a denunciar. "Aquest és un edifici policial en què està integrat la UFAM (Unitat d'Atenció a la Família i la Dona, per les sigles en castellà), i ens trobàvem amb les dones i menors que venen aquí a declarar perquè no tinguessin contacte amb la resta de detinguts", ha explicat el cap superior de Policia, Gonzalo Espino.

Cal recordar que fins ara l'únic cos policial que comptava amb una sala especifica per a aquestes víctimes era la Guàrdia Civil, pionera en aquest sentit. La direcció general de la Guàrdia Civil a Madrid va ordenar la creació d'aquestes sales a tot l'Estat i la primera es va obrir a les Balears, al quarter del carrer de Manuel Azaña, el juliol de 2019.

Espino ha destacat aquest matí que la sala amable s'ha pogut inaugurar gràcies a la col·laboració institucional, principalment de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA). "Les víctimes de violència de gènere necessiten molta més intimitat i un tracte totalment diferenciat i amb això ho aconseguirem", ha celebrat l'agent, que ha afirmat que "gairebé totes les prefectures" estan fent sales amables.

El cap Policia Nacional ha reconegut que "la UFAM ara mateix és la unitat que més treballa dins la policia judicial" i que "els delictes de violència de gènere han augmentat". Per això, ja la van reforçar fa dos anys, ha assenyalat, i "la idea és seguir reforçant-la perquè és una unitat molt saturada", ha afegit l'agent. Si bé "durant el confinament no van augmentar les denúncies presencials, sí que hi ha constància que ha crescut les telefòniques", ha explicat Espino, que adverteix que aquests delictes "tenen una alta incidència a les Balears".

Col·laboració institucional

A l'acte també ha assistit el president de l'OBIA, Serafin Carballo, que ha recordat que "les Balears són la primera comunitat en denúncies per violència de gènere" i que "entre el 70% i el 80% d'aquestes dones tenen fills", fet que implica "un maltractament directe i psicològic pels menors". Així, la sala amable s'ha engegat amb l'objectiu de "minvar aquest estrès que implica posar una denúncia", un fet que és "molt traumàtic" pels més petits, ha indicat Carballo.

La delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, també ha estat present a la inauguració i ha destacat que la sala amable "és un equipament necessari i exemplar, i una mostra de coordinació entre administracions". Calvo ha lamentat també que la sala s'ha obert "després d'una setmana tràgica, amb sis víctimes mortals de violència masclista en el nostre país, dues d'elles a les Illes".

stats