Judici Penalva-Subirán
Societat 04/07/2023

Un policia local reconeix que va declarar davant Subirán perquè "un company estava en una situació compromesa"

L'agent ha negat rotundament haver-ne parlat amb cap periodista

ARA Balears
5 min
Els sis acusats, aquest dilluns en la primera jornada del judici.

PalmaUn agent de la Policia Local ha reconegut que va declarar davant la Fiscalia, que representava aleshores Miguel Ángel Subirán, perquè "un company de patrulla estava en una situació compromesa". "Em va telefonar el meu company i em va dir que havia d'anar a la Fiscalia. No li vaig demanar per què. Jo vaig redactar la declaració, hi vaig anar, la vaig presentar i va passar poca cosa més", ha respost el testimoni a les preguntes del fiscal Tomás Herranz, durant una nova sessió del judici contra els investigadors del cas Cursach (l'exjutge Manuel Penalva, l'exfiscal Miguel Ángel Subirán i quatre policies del Grup de Blanqueig de Capitals).

Després de la seva declaració, l'agent ha negat rotundament haver parlat sobre el contingut de la declaració amb cap periodista. A més, ha dit que no recorda una declaració judicial presentada en el Jutjat. Davant això, el fiscal ha assenyalat que la declaració en qüestió es va utilitzar per impedir la sortida a la presó d'un altre policia. "Em sap greu, intent recordar-ho, però no ho record", ha manifestat el policia.

Un altre testimoni de Calvià

Un funcionari de Calvià, jutjat i absolt en el judici del cas Cursach, ha negat també haver parlat amb algun periodista sobre les declaracions perquè l'advertiren "de manera rigorosa que tot estava sota secret de sumari". "La meva declaració en seu judicial és de secret de sumari. Si algun periodista m'hagués telefonat i m'ho hagués demanat, mai hauria dit res sobre aquest tema", ha apuntat.

A més, ha explicat que en la seva declaració va ser assistit per Pedro Horrach i David Salvá, i ha recordat l'assistència de sis persones, entre elles Miguel Ángel Blanco i Iván Bandera. Així mateix, ha assegurat, sobre el seu testimoniatge, que "a l'inici va ser d'una manera contundent". "Abans de començar a preguntar la bateria de preguntes, el fiscal m'adverteix, i aquest advertiment el vaig interpretar com una amenaça", ha afegit.

Un advocat assegura que un periodista assenyalà Penalva com a autor d'una filtració de la causa ORA

L'advocat que en el seu moment va defensar l'expolític del PP Álvaro Gijón i els seus familiars durant un "breu espai de temps" ha assegurat que un periodista li va revelar, en relació amb una informació publicada sobre la causa ORA, que va ser l'exjutge i ara acusat Manuel Penalva l'autor d'aquesta filtració.

Així s'ha referit el testimoni en relació amb una notícia publicada, i posteriorment corregida, en la qual es parlava de la troballa d'una gran quantitat de doblers en un pis de la família Gijón. "Quan s'estava escorcollant el domicili, no sé en quin moment va aparèixer la filtració. Aquesta notícia era falsa i va ser corregida a posteriori. Al cap d'una o dues setmanes estava en una cafeteria a les proximitats dels jutjats i va aparèixer el periodista", ha continuat el lletrat.

Segons ha relatat, va notar que el redactor "no estava content amb la filtració, que era falsa". "Em va dir que la font era bona, m'ho va dir molt seriosament perquè ells havien ficat la pota completament. Jo li vaig dir: 'sí, el pato Donald', i em va repetir que la font era molt bona", ha continuat el testimoni, matisant que finalment el periodista li va confessar que havia estat el jutge qui li va proporcionar la informació. D'altra banda, preguntat per la finalitat del registre de l'habitatge de la família Gijón, l'advocat ha negat que l'objectiu fos cercar doblers.

Un lletrat assegura que Blanco va demanar a Sbert "el cap de José María Rodríguez"

L'advocat de Bartolomé Sbert durant el cas Cursach ha relatat que el subinspector del Grup de Blanqueig de Capitals, Miguel Ángel Blanco, actualment acusat, va demanar al seu defensat "el cap de José María Rodríguez" i digué que, si no, "l'enviaria a la presó cinc anys". "Estava fet pols, plorava, estava destrossat", ha revelat el testimoni al Tribunal, i ha contat, a preguntes del fiscal Tomás Herranz, els "episodis d'intimidació i violència" que va sofrir el seu representat, "principalment per part del senyor Blanco".

Així, ha considerat que "es va jugar amb ell, perquè se'l va treure dels calabossos, se'l va pujar a una cambra i se li va oferir tabac". "D'una manera suau, però molt dura i temible en el contingut, se li va dir que havia de col·laborar amb ells", ha continuat l'advocat de Sbert, a qui, segons ha reiterat, li van traslladar que "se n'aniria a casa seva, impune", si lliurava Rodríguez.

Respecte d'això, el testimoni ha recordat que el seu defensat va quedar "absolutament bloquejat" i que va ser una situació "que es va repetir després". A més, al·ludint a la versió d'Sbert, el lletrat ha destacat que Blanco "sempre li feia el gest de posar-li la mà a la cara". Preguntat, en aquesta línia, si va denunciar aquestes pressions que suposadament va sofrir el seu defensat, ha explicat que en aquest moment Sbert era a la presó i en tractament psiquiàtric. "Es va decidir conjuntament no fer-ho perquè tenia una por terrible de sortir al carrer, una por que jo compartia. Por del jutge, del fiscal, dels policies i dels testimonis ocultats sota números com a testimonis protegits".

"Situació de desesperació per les contínues filtracions"

A l'inici de la seva declaració, aquest dimarts durant el judici contra els investigadors del cas Cursach, l'advocat ha criticat la "situació de desesperació" davant les "contínues filtracions" de la causa. "Era una constant. En trobàvem en una situació de desesperació davant la impotència de veure que s'anaven filtrant de manera constant diligències de la instrucció", ha insistit el testimoni. Respecte d'això, ha manifestat que la seva sensació va ser "que no es volien investigar les filtracions" i ha descrit la situació de "perversa". "Creia que era una estratègia per apartar-nos de la investigació del cas Cursach", ha reiterat l'advocat.

Durant la seva declaració, el testimoni ha explicat que es va trobar amb un conegut que treballava a la Policia Nacional i li va expressar que volia posar-se en contacte amb els agents que investigaven les filtracions "perquè no es feia la feina que s'havia de fer". En aquesta línia, també ha destacat, malgrat que fós "absolutament secret", que sortien filtracions contínues en els mitjans de comunicació. Més en concret, l'advocat s'ha referit a una notícia en la qual es deia que Sbert traficava amb droga. Per això, ha continuat, va demanar al jutjat una prova toxicològica que demostràs la innocència d'Sbert. Després, va sortir dels jutjats i es va trobar amb un periodista en un bar que li va avançar que li havien desestimat la prova.

"Me'n vaig anar directe al meu despatx i aquest mateix dia vaig fer un escrit demanant-li a Penalva, si us plau, atès que un periodista m'havia dit que s'havia denegat la sol·licitud, que se'm notificàs perquè era del meu interès i del meu client recórrer-hi en contra", ha puntualitzat l'advocat, i ha recordat també que en aquest moment "era secret tot". D'altra banda, sobre el registre que es va fer en la Conselleria de Turisme, el lletrat ha afirmat a la Sala que li va quedar "automàticament clar" que era Iván Bandera "qui estava filtrant". "Abans de fer un registre és molt difícil que hi hagi periodistes", ha evidenciat el testimoni.

stats