Intel·ligència artificial

La policia investiga la distribució d'imatges creades amb intel·ligència artificial d'unes adolescents extremenyes despullades

Ja s'han identificat diversos nois menors d'edat per haver manipulat i distribuït les imatges

ARA
2 min
A Espanya, Instagram ocupa la segona posició en la llista de les aplicacions més bloquejades per les famílies

BarcelonaLa Policia Nacional ha identificat diversos menors d'edat com a presumptes autors d'imatges de nus de diverses adolescents d'Almendralejo, a la província de Badajoz, fetes amb programes d'intel·ligència artificial, segons l'agència Efe. L'alerta la va donar la mare d'una de les víctimes que, per Instagram, va difondre un vídeo per denunciar aquesta "barbaritat" i, va dir que si això li havia passat a la seva filla i a altres noies de la ciutat, potser també hi podia haver més víctimes per les poblacions del voltant. La Fiscalia de Menors ja coneix la identitat dels menors que haurien fet les imatges, anomenades tècnicament deep fakes, i haurà de decidir si els interroga.

La denúncia l'han fet algunes mares de les adolescents que surten despullades a les imatges editades amb intel·ligència artificial, que els autors també van distribuir a través de les xarxes socials. Entre aquestes mares hi ha la ginecòloga i divulgadora científica extremenya Miriam al-Adib, autora del vídeo que ha destapat l'escàndol i que ha explicat que els nois van crear les imatges de les adolescents amb una aplicació mòbil amb què haurien manipulat les fotografies originals on les noies sortien vestides. Les mares de les afectades volen presentar una denúncia col·lectiva, però encara n'hi ha algunes que s'ho estan pensant.

El Fiscal Superior d'Extremadura, Francisco Javier Montero, ha qualificat d'"alarmant" l'ús de la intel·ligència artificial relacionat amb els delictes sexuals, tal com ha exposat en la seva intervenció durant l'acte de presentació de la memòria d'activitat del ministeri públic, segons Efe. "Se suplanten identitats i s'atempta, mitjançant la manipulació fotogràfica, a la intimitat i l'honor", ha afirmat. La Fiscalia atribueix l'augment de les agressions amb víctimes i atacants menors d'edat a "la banalització de les relacions sexuals", a "la manca d'una adequada educació afectivosexual", "la manca de valors en igualtat i respecte a les persones", així com "l'accés a continguts pornogràfics il·limitats, que normalitzen conductes o estereotips impropis per a la seva edat".

stats