Societat 17/06/2021

La plataforma Salvem sa Feixina amenaça de dur Hila, Noguera, Ensenyat i Cladera als jutjats

L'entitat que defensa el monument els demandarà per "ús indegut" de doblers públics si no deixen d'impugnar el monòlit

2 min
Monument de la Feixina.

PalmaEl portaveu de la plataforma Salvem sa Feixina, Tomeu Berga, ha amenaçat aquest dijous de dur als jutjats el batle de Palma, José Hila, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. També demandaran per "ús indegut" de doblers públics l'exbatle i actual tinent de batle de Cultura i Benestar Social de Cort, Antoni Noguera i l'expresident de la institució insular, Miquel Ensenyat. L'entitat que defensa el monument ho farà si no deixen d'impugnar-ho, perquè considera que els quatre són responsables dels litigis "innecessaris" que s'han fet en els darrers sis anys en contra del monòlit. Hila ha respost afirmant que "les vostres amenaces no ens aturaran", i ha reclamat a Berga que "no ens acoquini" quan es dirigeixi al govern municipal.

El debat sobre el monòlit ha tornat al ple municipal perquè el PP, Ciutadans i Vox han proposat incorporar el monument al catàleg municipal i que Cort deixi de voler esbucar-ho. Cal recordar que a final de maig el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va rebutjar el recurs de l'Ajuntament de Palma, del Consell de Mallorca i l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca contra la sentència que anul·lava l'enderrocament del monòlit de la Feixina. Pocs dies després, Hila va anunciar que Cort recorreria la sentència perquè "és un monument feixista".

Berga ha reclamat als amenaçats que assumeixin la "derrota" i que acceptin que han actuat "en contra dels ciutadans". En la mateixa línia, el regidor de Ciutadans, Josep Lluís Bauzá, ha demanat que "no es gastin més doblers per presentar recursos", i ha proposat que, si ho volen fer, posin una capsa als carrers de Ciutat per recaptar-los. "No poseu un nou recurs de cassació extraordinari perquè no ho resoldrà", ha dit.

La portaveu de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha agraït l'Ajuntament de Palma que recorri la sentència del TSJIB perquè l'esperit del monument "és franquista". L'activista ha recordat que el monòlit es va fer per homenatjar les víctimes de "només un bàndol", i ha criticat que malgrat que el 2010 es va eliminar la simbologia franquista, encara es manté una creu dels caiguts. També ha assegurat que recorreran qualsevol iniciativa que pugui catalogar el monòlit.

stats