Societat 28/05/2021

El TSJIB ordena conservar el monument de la Feixina

El Tribunal rebutja el recurs de l'Ajuntament de Palma i del Consell de Mallorca contra la sentència que anul·lava l'enderrocament

ARA Balears
3 min
Monument feixista de la Feixina

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha rebutjat el recurs de l'Ajuntament de Palma, del Consell de Mallorca i l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca contra la sentència que anul·lava l'enderrocament del monòlit de la Feixina, segons ha avançat Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. Segons el TSJIB, el monument no vulnera la Llei de memòria històrica, atès que ha estat "descontextualitzat". Contra aquesta sentència, hi cap un recurs de cassació en un termini de 30 dies davant la Sala contenciosa del TSJIB o davant el Tribunal Suprem, en cas que estigui fonamentat en una infracció de normes de dret estatal o de la Unió Europea.

Al seu recurs, l'Ajuntament recordava que "el monòlit no està –ni ha estat mai– catalogat", tot i que la sentència del jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma del mes de març "sembla que parteix de la premissa" que aquesta era la condició del monument. Aquest jutjat va estimar un recurs presentat per l'Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina per impugnar la resolució del ple del Consell de Mallorca del 18 de juliol del 2017 que denegava la condició de Bé Catalogat per al monòlit de la Feixina. D'aquesta manera, obligava l'executiu insular a catalogar-lo i n'evitava així l'esbucament.

Però amb la darrera interlocutòria, el TSJIB es posiciona a favor de conservar aquest element. Els magistrats argumenten que el dubte que planteja el cas del monument de la Feixina "s'ha de resoldre en favor de l'opció que asseguri la protecció". En aquest sentit, defensen que hi ha informes tant a favor com en contra. "Els informes que defensen la desprotecció coexisteixen amb altres, igualment fonamentats, que aprecien la concurrència d'elements de suficient significació i valor dignes de protecció", apunten. Així, coincideixen amb la valoració que fa la sentència recorreguda per l'Ajuntament i el Consell i adverteixen que la protecció "deixa de ser una opció discrecional", sinó "un acte reglat que imposa a l'Administració adoptar mesures de protecció adequades". Davant això, l'única opció que s'ha plantejat per fer-ho és la de Bé Catalogat, diu el TSJIB.

Components simbòlics

La Sala assenyala que els informes sobre el monument destaquen, a més, que "representa la rememoració d'un moment històric que forma part de la imatge urbana de la ciutat, fet que unit a la seva situació a la zona respecte del centre històric, motiva la seva conservació". Juntament amb això, subratllen que els informes manifesten "la rellevància de l'obra de l'arquitecte que el va projectar, així com del monument, una vegada desproveït dels elements simbòlics afegits al projecte inicial (escuts, rètols i figures) que sí que remetien un discurs i estètica pròpia del règim franquista, recupera el seu valor patrimonial".

Amb tot, el Tribunal considera "especialment il·lustratiu" l'explicació d'un dels tècnics de patrimoni del Consell, que indicava que els valors patrimonials del monument aconsellen la seva protecció que "l'únic que entorpeix aquesta postura són els legítims sentiments d'aquells que veuen en el monòlit l'expressió d'una ideologia antidemocràtica", recull la sentència. Per això, proposaven que la decisió s'adoptàs en un futur quan hagués remès la càrrega ideològica que alterava una "decisió assossegada".

El Consell preveu recórrer

El Consell de Mallorca ja ha comunicat que "respecta, però no comparteix el sentit de la sentència de la Sala contenciosa administrativa del TSJIB" i els serveis jurídics ja estudien presentar un recurs de cassació davant la sentència. Així mateix, recorden que "la decisió de no catalogar la Feixina –presa pel ple del Consell en 2017 en ple ús de les competències en matèria de protecció patrimonial que li són pròpies– es va fer d'acord amb els informes tècnics del cos de funcionaris de Patrimoni del Consell, formulats des del rigor i el coneixement tècnic, històric i arquitectònic".

Per la seva banda, Podem Palma ha lamentat que la sentència del TSJIB "demostra una absoluta manca d'empatia amb les víctimes del franquisme". Segons la formació, els drets de les víctimes "a la reparació estan per damunt d'altres consideracions com els suposats valors patrimonials sobre els quals han expressat dubtes diversos i reputats experts en la matèria".

"Creim que el manteniment d'aquest monument, que constitueix un símbol feixista, és una humiliació que han de patir les famílies de les víctimes del franquisme, que també són víctimes reconegudes per les lleis i que sumen milers de persones a Palma i Mallorca", ha criticat Podem. Així mateix, han recordat que dijous es va fer "una passa endavant en el tancament de les ferides que encara queden", donant sepultura al cementiri de Palma a Miquel Martorell Gelabert, "assassinat pel mateix règim que va aixecar el símbol feixista de la Feixina".

La història del monòlit

Aquest monument va ser construït l'any 1947 per l'arquitecte Francesc Roca en homenatge als feixistes del creuer Baleares, que varen dur a terme atacs indiscriminats contra els vaixells mercantils i les ciutats costaneres. El creuer va ser enfonsat per la Marina Republicana Lepanto durant la batalla del cap de Palos enfront del port de Màlaga.

L'any 2010 l'Ajuntament de Palma va voler que la Feixina retés homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i va llevar tots els elements franquistes del monument. Tot i això, diferents partits polítics com Podem i MÉS i institucions a favor de la memòria històrica varen demanar la demolició del monument pel seu caràcter simbòlic.

stats