Societat 20/12/2023

4.000 euros per manifestar-se contra els megacreuers

La Plataforma contra els Megacreuers posa en marxa un micromecenatge per pagar la multa

3 min
El Rafael Verdera davant un mega creuer

PalmaLa Plataforma contra els Megacreuers posarà en marxa una campanya de micromecenatge amb el lema 'Una multa fora d'escala!' a partir de demà, dimecres, 13 de desembre. Aquesta iniciativa té per objectiu recaptar 4.000 euros per finançar una sanció imposada amb motiu de l'acció reivindicativa que es va fer el 9 de maig de 2022 per rebre el creuer més gran del món, el Wonder of The Seas, que arribava per primera vegada al port de Palma. La intervenció va consistir a acostar-se al megacreuer a bord del veler històric Rafael Verdera i exhibir una pancarta fixada als dos costats de la nau. L'acció no es va poder dur a terme, ja que la Guàrdia Civil va impedir que el Rafael Verdera s'acostàs al creuer. Ara han de fer front a la multa i proposen un micromecenatge a través de goteo.org, amb donacions a partir de cinc euros.

"Consideram totalment desproporcionada aquesta multa", explica Pere Joan Femenia, membre de la plataforma. Els ecologistes argumenten que és una sanció "absolutament injusta per a una protesta pacífica i cívica com la que vàrem dur a terme". Des de la plataforma consideren que per a altres conductes no reivindicatives i manifestament incíviques com renou per party boats, contaminació de la mar i de l'aire, llançament de brossa o fondeig damunt posidònia no s'apliquen càstigs tan durs. Amb aquesta iniciativa es vol visibilitzar la importància de preservar el dret a la participació ciutadana a través d'iniciatives amb trajectòria com aquesta plataforma.

Femenia considera que "cada vegada les protestes climàtiques s'estan criminalitzant més, no només de cara al públic, sinó que les forces de seguretat pressionen amb més multes o identificacions, les dades queden registrades i fan un seguiment de les persones que participen en les accions i, al final, la gent es fa enrere a l'hora de fer accions tan simples com una concentració".

Plantada al Govern

Per altra banda, la Plataforma ha anunciat aquest dimarts que no assistirà a la reunió convocada pel Govern per a aquest dimecres. "Es tracta d'una convocatòria molt opaca", afirma el portaveu, que afegeix que "pensam que volen emblanquinar la política de megacreuers que estan fent perquè veim que s'ha convidat només dues persones de la Plataforma, mentre que hi assisteixen totes les federacions empresarials, navilieres i representants del sector privat, que són les interessades que s'ampliï l'acord de l'anterior Govern que limitava el nombre de creuers. I per això, pel temps i la poca transparència que ens han demostrat per a la reunió, hem declinat anar-hi".

El Govern va arribar a un acord amb les navilieres d'un límit de tres creuers a port al dia. "Des d'aleshores hem vist com aquest acord no ha reduït la contaminació a la badia de Palma, ni ha limitat l'afluència de creueristes a la ciutat, ja que els darrers mesos de la temporada del 2023 han estat molt similars a la del 2019", han explicat des de la Plataforma.

Aquesta entitat encara no s'ha reunit amb el Govern: "Estam en contacte amb ells, els vàrem sol·licitar una reunió que s'ha anat ajornant i està prevista per al mes de gener" han assegurat.

La Plataforma contra els Megacreuers està integrada per: Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Palma XXI, ARCA, GOB, Terraferida, Tot Inclòs, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra Mallorca, Ciutat per a qui l'habita, Lobby de Dones, Tramuntana XXI, Salvem Es Molinar, Joventut pel Clima - Fridays For Future Mallorca, Anticapitalistes Illes Balears, Entrepobles Mallorca, Mallorca Preservation Fund, Associació Amics dels Llaços Grisos, A. V. La Calatrava, A. V. Banc de s'Oli, A. V. Canamunt – Ciutat Antiga, A. V. La Llotja – Puig de Sant Pere, A. V. El Terreny, A. V. Es Jonquet, A. V. Coll d'en Rabassa, Plataforma de Veïns de Son Espanyolet, Salvem Portocolom i Centre Mallorquí de Negocis (CNM).

stats