Societat 04/11/2019

La plataforma per un bon finançament alerta que "estam en una crisi del sistema"

Les entitats han presentat un manifest adreçat als partits polítics amb vista al 10-N

Maria Fuster
2 min
Representants de la plataforma per un bon finançament

PalmaLa plataforma que reclama un bon finançament per a les Illes Balears recorda als partits polítics, amb vista a les eleccions del 10 de novembre, les mancances estructurals de la Comunitat. "En qualsevol país normal del món dirien el que hi ha. I és que estam en una crisi del sistema", afirma Miquel Roselló, portaveu de la plataforma i encarregat de presentar el manifest amb les propostes de les entitats.

Roselló ha recordat que el deute de les Illes Balears supera ja els 9.000 milions d'euros, "un 40% dels quals és degut a la mala gestió de les institucions balears, però un 60% ve de les competències que varen arribar mal dotades", afirma Roselló, que també explica que aquesta situació va a pitjor any rere any "Imaginau si les competències de sanitat del 2002-2003 varen arribar mal dotades que continuam així. També plou sobre banyat en educació, serveis socials, Llei de dependència. És una situació insostenible", afirma.

En el manifest, la plataforma reclama la derogació de la llei Montoro, "que afecta els nostres ajuntaments", i també la cogestió dels aeroports. "Podrien pensar que som una banda de radicals que volem controlar els ports i aeroports, però nosaltres som una gent molt sensata que ha llegit l’Estatut d’Autonomia, que fa vint anys que existeix i que diu que han d’estar cogestionats, quan és una llei orgànica de l’estat espanyol".

Així mateix, en el document reclamen un compromís efectiu "en l’aposta per un nou model de finançament autonòmic basat en l’ordinalitat i l’increment de la capacitat de decisió i recaptació de la Comunitat Autònoma, per poder garantir les despeses dels pilars de l’estat del benestar: sanitat, educació i polítiques socials", com també "el desplegament d’un REIB que ha de reconèixer i compensar de manera efectiva la nostra condició insular".

Altres punts que inclou el manifest són l’increment substancial en els pressupostos de l’Estat de les inversions, especialment pel que fa a infraestructures urgents i necessàries com són les depuradores i la xarxa ferroviària; i el respecte i compliment de l’Estatut d’Autonomia pel que fa al pagament de les anomenades "inversions estatutàries que encara es deuen".

De la plataforma, en formen part, entre d'altres, 34 ajuntaments de les Illes Balears; els consells insulars d'Eivissa, Mallorca i Formentera; els partits polítics Esquerra Unida Illes Balears, Esquerra Republicana de Menorca, Proposta per les Illes, Gent per Formentera, Guanyem Eivissa, Junts per Lô, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, PCIB, Podem Balears, PSOE Menorca i PSIB-PSOE; i entitats com APTUR Balears, l'Assemblea de Moviments Socials, el Consell d’Estudiants de la UIB, el Fòrum Ciutadà de Mallorca, el Fòrum d’Entitats del Tercer Sector de Menorca i el Sindicat Alternativa Docent, a més de PIMEM, CCOO i UGT.

stats