Societat 30/07/2021

La plaça Quadrado de Palma serà només per a vianants i lliure de terrasses

La mesura s'inclou en el pla Palma Camina i eliminarà 55 places d'aparcament en superfície

Margalida Munar
2 min
Cotxes aparcats a la Plaça de Quadrado.

PalmaLa plaça Quadrado de Palma passarà a ser només per a vianants a partir de setembre d'enguany i estarà lliure de terrasses. De fet, no es donaran noves llicències per muntar bars, restaurants i botigues, segons ha informat aquest divendres el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Francesc Dalmau. "Qui cerqui aquests serveis té les Avingudes", ha assenyalat el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, que ha participat en la roda de premsa on han explicat que l'eliminació de cotxes i motos d'aquest espai és la segona mesura inclosa en el pla Palma Camina.

L'actuació prohibeix la circulació pels carrers que envolten la plaça i elimina les 55 places d'aparcament en superfície que hi ha actualment. Aquestes mesures incrementaran l'espai per a vianants fins a aproximadament 2.465 metres quadrats i entraran en vigor un cop s'hagi adaptat la senyalització de la plaça. Segons Jarabo, la intenció és "convertir l'espai en una zona per gaudir de la tranquil·litat fugint de les molèsties de la massificació de vehicles, no en un espai per a terrasses". A més, ha explicat que s'està treballant en un pla zonal per determinar l'espai públic que han d'ocupar aquests comerços i que impedirà "el que ha passat en altres zones peatonalitzades, que s'han convertit en un lloc de terrasses", com ara el carrer Fàbrica de Santa Catalina. El regidor també ha reiterat que "els veïns poden estar tranquils".

Els residents empadronats a l'Àrea de Circulació Restringida (ACIRE) de Santa Eulàlia podran disposar d'un abonament bonificat amb un 60% de descompte a l'aparcament situat a la plaça Major de la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP). L'SMAP oferirà un total de 60 places d'abonaments 24 hores a un preu reduït de 65 euros al mes, que s'atorgaran per ordre de sol·licitud a partir de l'1 de setembre.

Francesc Dalmau ha reivindicat la importància de la conversió d'aquesta plaça en un espai sense vehicles privats, i ha destacat que "aquesta decisió forma part d'un conjunt de mesures que s'estan duent a terme a Palma perquè els vianants guanyin espais als cotxes". "La plaça Quadrado data del segle XIX i forma part del patrimoni de Palma, no té sentit que sigui un aparcament", ha recordat el tinent de batle. De fet, la plaça va acollir fins a l'any 1885 l'antic convent de la Consolació que es va esbucar. A proposta de l'enginyer Eusebi Estada, l'Ajuntament de Palma recuperà aquest espai per la ciutat l'any 1887.

stats