Societat 16/09/2023

El pirata de Porroig desafia la justícia

Evaristo Soler és localitzat de nou pel dron de la Policia Municipal de Sant Josep, malgrat l’ordre d’allunyament per coaccions, amenaces i delicte mediambiental

Esther Cabezas
4 min
Continuen els fondejos il·legals a la badia del Porroig tot i la investigació per delcite mediambiental.

EivissaA Evaristo Soler Cardona, conegut com ‘el Pirata de Porroig’, l’han tornat a sorprendre exercint la seva habitual activitat delictiva a la badia que du aquest nom, un lloc del qual té una ordre d’allunyament de 100 metres per diferents il·legalitats. Aquesta vegada ha estat la Policia Municipal de Sant Josep la que l’ha sorprès in fraganti en una operació desenvolupada amb drons per al control dels fondejos il·legals, delicte pel qual Soler és l’home més cercat d’Eivissa. Les forces de seguretat de Sant Josep han instruït diligències per desobediència a l’autoritat judicial.

El ‘pirata’ ha establert un lucratiu negoci amb les embarcacions que acudeixen a la zona de Porroig, moltes de gran eslora, a la tripulació de les quals obliga a pagar uns cànons, sota amenaces. L’home, administrador únic de Rescuesub S.L., continua desafiant les autoritats en un conflicte que ve de lluny i pel qual té diverses causes pendents per diferents atemptats contra el medi ambient, agressions verbals, intent d’homicidi, delicte d’odi i amenaces, entre d’altres.

L’individu actua a la badia de Porroig com si fos propietat seva, ja que l’ocupa íntegrament i llança sobre el fons marí, i en la majoria dels casos damunt posidònia, ‘morts’ de fondeig il·legals. Aquestes pesants estructures de formigó s’utilitzen per posicionar amarradors que sovint destrossen la praderia protegida, catalogada pel Govern com a “àrea regular” a l’exterior de la badia i com a “zona d’alt valor” a l’interior, per la qual cosa les activitats de fondeig hi estan prohibides. L’impacte sobre el fons marí s’intensifica per les cadenes que es disposen des d’aquestes estructures il·legals a les embarcacions, o que també s’utilitzen des de l’àncora fins als vaixells, i que en moure’s seguen la posidònia. Porroig és “una de les zones més impactades de les Pitiüses”, segons ha explicat a elDiario.es Xisco Sobrado, tècnic de l’Àrea Marina del GEN-GOB. Amb aquestes afeccions, la majoria provocades per l’activitat il·legal del ‘pirata’, la praderia de posidònia es torbarà molt a recuperar-se, assegura l’ecologista.

Cronologia d’una fugida cap endavant

Els problemes de Soler amb la justícia són molts i variats. Enguany ha estat detingut diverses vegades per la Guàrdia Civil per haver ignorat l’ordre del jutge de no acostar-se a menys de 100 metres de la badia de Porroig, a més de per amenaces i coaccions als tripulants d’una embarcació i per insults homòfobs i delicte d’odi contra una parella. L’ordre d’allunyament la va implantar un jutge per amenaces el 2021.

El modus operandi del ‘pirata’ és el següent: quan arriba una embarcació, assegura la Policia, s’aproxima a la zòdiac i reclama el pagament per estar situada al seu particular camp de boies. Intenta aconseguir-ho per tots els mitjans. Aquest estiu, a més, veient-se pressionat, ha intentat canviar d’emplaçament al port del Torrent, però ha estat localitzat de seguida, segons expliquen a l’ARA Balears des de l’associació Salvem sa Badia, que assegura que abans que a Porroig ja actuava a la badia de Portmany.

L’abril del 2022, l’Ajuntament de Sant Josep retirava de Porroig 91 estructures de fondeig amb un pes de 63 tones. De totes, el 78% se situaven sobre la praderia de posidònia, segons informava el Consistori l’any passat. El maig d’aquell mateix any, el ‘pirata’ va amenaçar de mort diversos bussejadors del Maltesa del Mar, que varen identificar deu ‘morts’ més. El ‘pirata’ els va increpar en aquests termes: “No vull tornar a veure-us per aquí. Tenc una assegurança, així que et pas per damunt, et mat i no passa res… Eivissa és molt petita i ja ens trobarem. Ja sé qui sou. Vosaltres no sabeu qui som jo. Ja ho veureu. Estau jugant amb la universitat del meu fill”. Després de les amenaces a la mar, l’individu va continuar assetjant-los, gravant-los i fent-los fotos amb una conducta agressiva. El juny del 2022 va fer el mateix amb els bussejadors voluntaris de Protecció Civil, que va intimidar amb la llanxa passant-los per damunt davant la presència de la Policia Local, que el denuncià “per desobediència als agents de l’autoritat i faltes de consideració”, segons asseguren des de Salvem sa Badia. Per aquests fets s’enfronta a una multa d’entre 600 i 30.000 euros.

A més, la regidora de Medi Ambient de l’anterior equip de govern a l’Ajuntament de Sant Josep, Mónica Fernández, i els dos funcionaris que l’acompanyaven també varen ser amenaçats de mort per aquest subjecte. Va passar quan varen acudir a informar-lo de com transcorria un procediment que havia iniciat el Consistori per tal de desmantellar un desballestament il·legal de la seva propietat a la carretera de Cala Tarida, a prop de Porroig, després d’anys ignorant els requeriments per desmuntar-lo. Hi acumulava desenes de vehicles i embarcacions, productes químics, oli de vehicle, bateries i restes de construcció, entre d’altres. Tot plegat suposava un alt risc de contaminació i d’incendi, enmig d’una zona rústica boscosa, amb afeccions ambientals i paisatgístiques molt greus.

En aquests moments, la Conselleria de Mar i Cicle de l’Aigua, competent en aquests assumptes, té cinc camps de boies en tramitació, dins dels quals hi ha les de Porroig, que entraran en funcionament l’estiu del 2024. Segons els experts consultats per l’ARA Balears, és l’única solució per resoldre aquest problema, a més de la vigilància. Tot i aquesta carrera delictiva, el ‘Pirata de Porroig’ continua el seu periple i sembla, segons els darrers moviments, que fins que caigui tot el pes de la llei sobre ell, el medi ambient, els residents, els turistes, les autoritats i les forces de seguretat hauran de continuar suportant la burla, les amenaces i el desafiament d’un home sense escrúpols.

stats