Societat 17/03/2018

El monument prehistòric més antic de Menorca apareix ple de pintades

El Govern anuncia que enguany sortirà a concurs públic el servei de gestió i vigilància dels indrets històrics de l'illa

Ara Balears
2 min
La Naveta des tudons ha aparegut amb 81 pintades aquest dissabte.

PalmaEl conseller de Cultura del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha informat avui de la troballa d'una sèrie de 81 pintades sobre el monument prehistòric de la naveta dels Tudons, el més important de l'illa, datat entre el 1200 i el 750 aC.

Les pintades foren descobertes divendres horabaixa per un ciutadà local que passejava pels voltants del monument i el Consell ha interposat una denúncia.

La naveta dels Tudons és un monument funerari de planta ciclòpia, que a més de ser el jaciment prehistòric més important de Menorca per la seva antiguitat i pel seu nivell de conservació, està considerat també l'edifici més antic d'Europa.

Constitueix, a més, un dels principals actius de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco.

Després de visitar el monument aquest dissabte, acompanyat pels agents de la Policia Nacional, el conseller de Cultura del Consell de Menorca ha declarat que es durà a terme un informe sobre l'ocorregut: "Hem d'elaborar immediatament un informe tècnic que ens permeti conèixer quina substància ha estat utilitzada per fer les pintades".

"A partir dels resultats de l'informe tècnic es determinarà la manera de retirar les pintades sense afectar el monument, ja sigui amb un mètode físic amb pistoles d'arena o mitjançant un tractament químic", ha explicat Miquel Àngel Maria.

El conseller ha assegurat que el cost dels danys ocasionats va més enllà de l'informe tècnic, "ja que divendres que ve s'havia d'iniciar el període de visites guiades al monument, per les quals es paga una entrada i l'inici de les quals haurà de ser demorat".

"La darrera cosa que volem és que els turistes que arriben a Menorca per visitar el monument el trobin ple de pintades i que aquesta imatge es faci famosa", ha apuntat el representant del Consell.

Respecte de la possibilitat d'incrementar la vigilància en els monuments prehistòrics de Menorca, que és un dels punts que inclou l'informe desfavorable del Consell Internacional de Monuments i Llocs (Icomos), en el primer intent de la candidatura de la Menorca Talaiòtica l'any passat, Maria considera que "és impossible posar vigilància als més d'1.200 monuments que té Menorca", però el Consell estudia "possibles mesures en els monuments inclosos en la candidatura".

El conseller ha explicat que enguany sortirà a concurs públic el servei de gestió i vigilància dels monuments inclosos en la candidatura, tal com aconsella la Unesco. "Serà l'empresa adjudicatària del servei la que determinarà les mesures de seguretat adequades", ha precisat.

Per part seva, l'agrupació de MÉS per Menorca ha instat la ciutadania insular a col·laborar en el procés d'identificació dels infractors.

stats