MEDI AMBIENT
Societat 03/03/2018

Petra, el perill va sobre rodes

L’Ajuntament tramita la descontaminació d’un abocador de pneumàtics obert des de fa 14 anys

M. Barceló
3 min
Hi ha 400 m3 de residus perillosos a la zona de Son Alzèbits, a menys de 100 metres d’una planta de producció de ceràmica industrial activada per energia calorífica, cosa que suposa tota una amenaça d’incendi.

PetraCatorze anys després d’obrir un expedient per un abocador de pneumàtics, l’Ajuntament de Petra ha anunciat que la propera setmana tindrà l’informe tècnic de valoració del cost de la descontaminació de la finca de Son Alzèbits, que acumula un volum de 400 m3 de gomes en una parcel·la rústica.

“Encomanàrem un informe a un enginyer per saber què costaria la retirada del cúmul de rodes, i instàrem el propietari a preveure un fons per garantir el pagament de la despesa de descontaminació”, ha explicat a ARA Balears el batle del poble, Martí Sansaloni (PP). “Els veïns de Petra no han d’assumir el cost d’una activitat privada no regulada i sense cap llicència municipal”, segons Sansaloni.

Cal recordar que en unexpedient sancionador obert el 28 de juliol de 2004, l’Ajuntament de Petra, llavors governat pel PSM, imposà una sanció de 3.606 euros a cadascun dels dos promotors de l’abocador que havien llogat la finca. Però els responsables de l’abocament mai no varen respondre als requeriments administratius, ni tan sols al que es tramità des de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, a la qual l’Ajuntament sol·licità el cobrament de la multa per via executiva, per la infracció de la Llei 10/1992 de 21 d’abril de residus classificats .

Ara, 14 anys després, atenent la normativa que considera els pneumàtics residus perillosos (Llei 22/2011 de 18 de juliol), el batle diu que no queda cap més remei que retirar les gomes. Per això, se segueix el model de disciplina urbanística, en el sentit que si el propietari no executa el restabliment de la finca al seu estat original, serà l’Ajuntament que assumirà, de manera subsidiària, l’operació amb càrrec al titular del terreny.

Però tot indica que el procés de retirada pot tenir alguns entrebancs, atès que el 2010 l’Ajuntament donà audiència a la propietat. que, d’altra banda, presentà al·legacions davant la Conselleria de Medi Ambient. Aleshores, la Conselleria resolgué que estava “acreditat”, per part de la propietat, que els causants de l’abocament eren els llogaters als quals no s’ha pogut localitzar i que utilitzaren el terreny llogat com a abocador de pneumàtics sense cap tipus d’autorització.

El 22 de setembre de 2017, Medi Ambient va reemprendre el cas i instà l’Ajuntament de Petra a actuar, segons el director general de Qualitat Ambiental, Sebastià Sansó. El 6 d’octubre, en junta de govern, l’Ajuntament resolgué dur a terme l’execució subsidiària de la retirada de l’abocador i passar factura als infractors, mai localitzats. Per això, ara l’Ajuntament intenta que sigui el propietari qui pagui el cost de la restitució de la parcel·la, que està molt a prop d’una teulera, cosa que suposa un perill elevat d’incendi. Segons Sebastià Sansó, “s’ha d’explorar la possibilitat d’exigir per anticipat el cobrament de la despesa, per la retirada de pneumàtics, abans de decidir l’execució subsidiària”.

Canvis normatius

Amb tot, el cas de l’abocador s’ha anat enrevessant per la desaparició dels infractors i pel canvi normatiu que afecta una activitat que passà de ser expedientada d’acord amb una infracció prevista a la llei de 1992 a una infracció més greu segons la Llei 22/2011, que ja cataloga com a perillosos els pneumàtics, seguint els criteris de la normativa de la Unió Europea. I també resulta embrollat, pel fet que el 2010 Medi Ambient va acceptar les al·legacions sobre la responsabilitat dels explotadors de la finca pel que fa a l’activitat d’abocador que aplicaren sense cap permís municipal.

L’Ajuntament pretén que el propietari assumeixi ara la descontaminació, aplicant els mecanismes fiscals que li permetin garantir el cobrament del cost que suposarà retirar 400 m3 de pneumàtics, segons el càlcul tècnic de la Conselleria de Medi Ambient, que a l’agost del 2017 es va comprometre a fer complir la legislació en matèria de residus perillosos.

stats