Societat 18/09/2019

El restaurant Dragon Sushi de Palma va arribar a causar més de cent intoxicacions

La consellera de Salut explica al Parlament que hi ha 43 positius en salmonel·losi i que el cas no està tancat

Maria Fuster
2 min
Compareixença de la consellera Patrícia Gómez al Parlament per explicar el brot d'intoxicació del passat mes d'agost

PalmaEl Govern ha detectat un total de 102 intoxicacions alimentàries arran del brot originat al restaurant Dragon Sushi de Palma. 43 han donat positiu en salmonel·losi. Aquestes xifres, amb tot, encara podrien augmentar, no són definitives perquè el cas encara s'està analitzant. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha defensat aquest dimecres horabaixa al Parlament la gestió que ha fet el seu departament. El PP, que és qui n'havia demanat la compareixença, no ha quedat satisfet amb les explicacions de la Conselleria i avisa que continuarà demanant-ne informació, documentació i estadístiques relacionades.

Marga Durán, portaveu del grup parlamentari del Partit Popular, ha demanat si se n'havien detectat casos abans i per què no es va tancar el restaurant fins al diumenge posterior a les primeres deteccions. En resposta, Gómez ha remarcat que fins a les 13.23 h del mateix diumenge no se'n varen confirmar deu casos –tres a Son Espases i set a Son Llàtzer– i que a les 14 hores es va ordenar la suspensió d'activitat i el precintament de cambres per deficiència d’higiene.

Durán també ha demanat quantes inspeccions s'havien fet en aquest local, obert des del 2015, i la consellera li ha contestat que tres. Una el 2015 en el moment d'obertura, un altra el mes de juny, quan es varen detectar deficiències estructurals per les quals es va iniciar un expedient sancionador, i la que es va fer anteriorment al tancament. La portaveu popular ha remarcat que havien passat "quatre anys sense inspeccions. En aquest sentit, li ha preguntat quantes inspeccions, segons el protocol, s'hi haurien d'haver fet, i Gómez li ha dit que no podia respondre, però que si no s'havia fet és perquè no hi estaven obligats, segons el RD 384/2000, i que el risc que tenia el local era molt baix i "'s'estableixen cada quatre anys". El PP ha assegurat que ho demanaria per escrit i també ha criticat que, fins a la compareixença d'aquest dimecres, no s'hagués comunicat que hi havia 43 casos de salmonel·losi confirmats. En aquest sentit, la consellera ha informat que l'any 2018 hi va haver vuit brots de salmonel·losi, que cada any pot haver-hi 400 casos de salmonel·losi i que, si no hi ha problemes immunològics, és com una gastroenteritis. També ha explicat que en aquest cas tots els afectats han evolucionat favorablement.

A preguntes de la diputada de Podem sobre la quantitat de restaurants i d'inspectors, la consellera Gómez ha informat que, segons la memòria del 2018, hi ha 20.038 establiments censats, 3.322 expedients d’autorització, 4.200 establiments controlats i 7.800 controls efectuats. Un 8% dels establiments que s'inspeccionen acaba sancionat. En total hi ha 68 inspectors. Gómez ha remarcat l'augment poblacional durant l'estiu i també d'establiments. "Han augmentat els inspectors però no de manera proporcional", ha admès.

stats