118 persones canvien de nom per raó de gènere a la targeta sanitària de les Balears

La llei del 2016 reconeix el dret a adequar el nom en els documents identificatius i en els registres clínics

Un total de 118 persones transsexuals han canviat el nom que figura en la targeta sanitària per tal que la seva identificació sanitària estigui d’acord amb la seva identitat de gènere.

El Servei de Salut de les Illes Balears disposa d’un circuit per reconèixer a les persones transsexuals el dret a adequar el nom al gènere sentit en els documents identificatius i en els registres que en depenen sense necessitat de disposar d’un diagnòstic mèdic previ. Així ho recull la Llei 8/2016 de 30 de maig, que es va aprovar amb l'objectiu de garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i d'erradicar l’LGTBI fòbia. La iniciativa afecta la targeta sanitària (o el document d’assistència sanitària equivalent) i els registres clínics.

Les persones interessades poden sol·licitar el canvi de nom a la targeta sanitària tant als centres de salut com als Serveis Centrals del Servei de Salut. En els casos dels menors d’edat, cal que tinguin l’autorització del pare, de la mare o del tutor legal.

La nova norma estableix que les administracions públiques de les Illes Balears han de vetlar, en qualsevol dels seus procediments, perquè les persones siguin tractades en qualsevol àmbit públic pel nom que les representa i pel gènere amb el qual s’identifiquen, i que l’àmbit sanitari proporcionarà una identitat sanitària conforme a la identitat social.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF