ESPAIS PROTEGITS
Societat 19/05/2018

La manca de personal posa en ‘off’el Parc Natural de la Península de Llevant

Un de cada tres dies d’aquest mes de maig el centre d’informació no obre les portes als visitants

Miquel Barceló
3 min
La protecció dels sistemes dunars és una  prioritat del Pla de gestió del litoral. A la foto, Cala Mitjana.

ArtàEl Parc Natural de la Península de Llevant tanca el centre d’informació un de cada tres dies a causa de la manca de personal. N’informa un cartell exposat a l’entrada de l’edifici administratiu, que en dies normals i amb personal mínim atén els visitants que hi arriben per informar-se. Tot això passa en uns moments en què, des de l’Ajuntament, s’insisteix a demanar que el poble d’Artà també disposi d’una oficina pròpia del parc, atès que la zona urbana rep molts turistes. “Però si amb un oficina ja no són capaços d’obrir cada dia, el projecte d’un centre al poble d’Artà pot semblar una mica utòpic, tot i que el consideram necessari”, explica la regidora de Medi Ambient, Aina Comas.

Durant la darrera visita al parc, aquest dilluns passat, en resposta a les preguntes de l’ARA Balears, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, recordava que la manca de personal al punt d’ informació i a altres serveis té l’origen en el desmantellament administratiu que patiren molts centres públics durant la passada legislatura del PP. Tot i que el seu equip fa tres anys que és al capdavant de Medi Ambient, Vidal assenyalava que “venim d’un temps d’acomiadaments de personal d’Espais Natura, absorbit per l’Ibanat, que ha suposat la despesa d’un milió d’euros, i ara l’Ibanat preveu contractar un nou informador i incrementar la plantilla. Acomiadar sempre és més fàcil. En canvi, fer contractacions duu molta feina, i més quan es fa en un marc de transparència”.

Vidal explicà que hi ha en marxa una oferta pública de borsins de feina i que es crearan entre cinc i sis places noves per al parc del Llevant. Segons la Conselleria, aquest estiu l’equip humà que treballarà a l’espai protegit estarà format per un director, dos facultatius superiors, dos educadors mediambientals, dos informadors, dos zeladors, quatre forestals, tres encarregats de refugis i una brigada de cinc treballadors, a més de dos pagesos.

El curs de formació reglada que s’ha posat en marxa al parc, que va ser presentat aquest dilluns passat al parc, amb deu alumnes que es preparen per assolir la qualificació de peó forestal, en espera que l’any vinent aquest formació tingui una oferta de segon nivell, és un prova, segons la Conselleria, que hi ha una aposta clara per anar dotant els parcs amb el personal suficient i garantir-ne una bona gestió. Però, també cal recordar que, en el cas d’Artà, el curs ha estat promogut des del Departament de Desenvolupament Local de l’Ajuntament, en col·laboració amb el SOIB i la mateixa Conselleria de Medi Ambient.

Ampliació al ralentí

Quan a la situació en què es troba el projecte d’ampliació del parc, que ha demanant de manera molt insistent l’Ajuntament d’Artà, el conseller Vidal creu que “cal anar amb peus de plom i generar consens social i polític per no repetir les anades i vingudes” que patí el projecte, després que el 2001 la creació del parc tingués un front d’oposició social prou instigat des del PP.

Des del Govern, es valora l’esforç de l’Ajuntament per ser una peça clau en la gestió “recollint un sentiment de propietat dels artanencs”. Malgrat això, aquesta visió no és compartida per una bona part de les forces polítiques del municipi, que es queixen de la manca d’interès de l’actual Govern per ampliar i potenciar el parc, “mentre que la serra de Tramuntana rep tots els honors”.

Per combatre aquesta percepció, el conseller Vidal ha assegurat que ja s’està treballant en la redacció d’un procés participatiu ciutadà, que compta amb l’ajuda dels ajuntaments veïns per garantir una ampliació del parc amb el major suport possible. Vidal ha assegurat que el Pla d’ordenació de recursos naturals “s’iniciarà abans que acabi l’actual legislatura” i, llavors, s’aprovarà i s’activarà un pla rector d’usos i gestió. El conseller vol que aquests dos plans es redactin sense presses.

Dotze itineraris, tres refugis i una zona d’acampada per gaudir de la natura

Amb 1.407 hectàrees d’espai protegit, en espera de disposar en el futur de noves adquisicions de finques, el Parc de Llevant ofereix als seus visitants tota una xarxa d’itineraris formada per 12 rutes per la petita serralada, els comellars i el litoral. Els refugis de l’Alzina, els Oguers i l’Arenalet d’Aubarca, aquest darrer amb una zona d’acampada, també formen part de l’oferta per gaudir d’una de les zones verges més impactants de les Illes Balears pels seu valor paisatgístic i una fauna i vegetació diverses. A diferència d’altres indrets, on els ajuntaments han posat traves a la protecció d’espais naturals, l’Ajuntament d’Artà s’ha distingit sempre per la seva sensibilitat ecològica. L’aplicació del Pla de gestió sostenible del litoral d’Artà n’és una de les proves més evidents, malgrat que encara és un mica lluny de tenir un bon acompanyament del Govern de torn.

stats