Avui coneixem...
Societat 17/09/2023

“Perquè és complicat conciliar forn i família, em vaig haver de reinventar”

Avui coneixem el forner Tolo Pons

Ivan Martín
2 min
El forner Tolo Pons

Es MercadalTolo Pons (Ferreries, 1976) és un forner que començà a estimar la professió de ben jove. Però, a diferència d’altres forners, l’interès no li va arribar per tradició familiar, sinó que la família vivia damunt la pastisseria Lluís Febrer. L’amistat dels seus pares amb el propietari va fer que a 14 anys s’iniciàs en la professió durant els mesos d’estiu. A l’hivern continuava amb els estudis de Batxillerat. A poc a poc va convertir la feina de forner en la seva manera de viure i l’any 1994 decidí traslladar-se a Barcelona per formar-se a l’escola del gremi de pastissers. Sembla que tenia pressa perquè va fer quatre cursos en dos anys, mentre, a més, treballava pels matins al forn Sant Marc de Sabadell. Durant aquesta etapa va fixar la residència a Sant Quirze del Vallès.

L’illa estira. Una vegada format i després d’adquirir l’experiència professional necessària, va decidir tornar a Menorca, i es va posar a fer feina, concretament al forn de Can Pedro de Ferreries. El gener de l’any 2000, Pedro Pons, pare de l’exconseller del Govern balear i president del Consell de Menorca Marc Pons, li va oferir quedar-se amb el negoci que els darrers 20 anys havia gestionat amb la seva dona, Esperança. Així, es varen quedar amb l’obrador i botiga de Can Pons del Mercadal, però la conciliació familiar els va dur a prendre noves decisions. “És molt complicat conciliar forn i família. Aquesta feina se’ns feia incompatible amb els tres fills que tenim, així que em vaig haver de reinventar. A finals del 2008 vam tancar la botiga de Can Pedro per tornar a començar de zero a Can Pons, on estam actualment”, assenyala.

Ensaïmada online. En el nou projecte, va apostar per una feina molt artesanal i per posar en marxa de manera pionera la venda d’ensaïmades online. Pons explica que “inicialment era llançar els doblers, tot i que poc abans de la pandèmia ja recollíem els fruits de l’esforç”. I afegeix: “La pandèmia va fer explotar la venda de productes alimentaris per internet i vam créixer molt en la venda d’ensaïmades”. El percentatge de venda online a l’hivern arriba a ser majoritari, però els mesos de temporada s’inverteix, deixant pas a residents i turistes que compren directament a la botiga i l’obrador.

La millor del món. L’ensaïmada buida de Can Pons és des de l’any 2020 la millor del món, segons el jurat del Campionat Mundial que promou la distribuïdora Hijos de Ramón Oliver amb motiu del Dia de les Balears. Es dona la circumstància que aquest certamen no s’ha tornat a celebrar una vegada deixada enrere la pandèmia, fet que ha aprofitat per mantenir el segell identitari a totes les caixes que surten de l’obrador.

Estimat pel poble. Tot i ser originaris de Ferreries, Tolo Pons i la seva família són i se senten molt estimats per la gent del Mercadal. La implicació amb el poble els ha correspost amb la fidelitat del client local. Ara, Can Pons ofereix més de setanta varietats d’ensaïmada, a més de les tradicionals coca bamba, tortades, galetes, pastes salades, formatjades i pastissos. La seva única incertesa és el relleu generacional: “Això no és com abans, ara els fills volen fer el seu camí, no tenim perspectives que vulguin continuar amb el negoci”.

stats