Societat 16/04/2018

Recapten més de 1.000 euros en tres dies per a la cusseta apallissada a Palma

L'associació Peluditos de Son Reus ha presentat una denúncia al Seprona i s'ha fet càrrec de l'animal, al qual ha anomenat Vida

Aina Solano
3 min
El flagrant cas de maltractament de la quissona trobada a Son Ferriol ha provocat una cadena de solidaritat ciutadana.

PalmaL'associació Peluditos de Son Reus ha agraït a través de les seves xarxes socials la gran resposta ciutadana per col·laborar amb el cas de la cusseta apallissada, que va ser trobada dins una bossa en un contenidor divendres passat a la barriada palmesana de Son Ferriol. Des que va llançar la petició d'ajuda per poder fer front a les despeses veterinàries per a la cura de l'animal, que va ser traslladat divendres en coma a l'hospital veterinari Aragó, l'associació ha rebut més de 1.000 euros procedents de donacions particulars al seu compte oficial. A banda, altres ciutadans s'han desplaçat fins a la clínica veterinària per fer la seva aportació presencialment.

Peluditos de Son Reus es va fer càrrec immediatament de la cusseta quan una membre de l'associació va ser alertada del greu cas de maltractament. L'animal, de dos o tres mesos de vida, va ser trobat dins una bossa en un contenidor del carrer de Son Gallard de Son Ferriol divendres a la nit. Presentava hemorràgia nasal i diverses ferides que evidenciaven que havia estat apallissada abans de ser abandonada.

Segons el primer informe, emès aquest dilluns per l'hospital veterinari Aragó, Vida va ser ingressar divendres en estat de coma “per un traumatisme cranioencefàlic i poques respostes als estímuls”. També tenia “una costella rompuda”, i els menescals varen deduir que “hi ha hagut d'haver algun tipus de traumatisme important, o una caiguda des de molt amunt o un atropellament”, segons que ha detallat el director clínic de l'hospital veterinari d'Aragó, Guillem Riera.

Primers senyals d'esperança en una batalla diària

El vespre d'aquest dimarts, la cusseta “està estable i, neurològicament, hi ha indicis de millora, atès que ha recuperat alguns reflexos”, comenta Guillem Riera, qui explica que se li està administrant oxigen pur, antiinflamatoris, sèrum, i que, des d'avui, “hem començat a alimentar-la per via oral” a través d'una sonda gàstrica, i “hem vist que comença a recuperar la deglució”, assegura. Segons Riera, “els reflexos tornen”. Amb tot, es mostra prudent: “està millorant però encara no sabem encara fins on arribarà aquesta millora, si serà un ca normal, tindrà seqüeles o quedarà com un ca vegetal”. Cada dia “és una batalla”, però “hem començat des de baix”, comenta.

La petita romàn ingressada a Aragón Hospital Veterinari.

La cusseta, tres dies després de ser apallissada, es troba “en un 7 o un 8 en una escala de nivell de consciència de l'1 al 15”, segons els veterinaris que la tracten. Mentrestant, l'associació Peluditos de Son Reus ha pogut presentar aquest dimarts, ja amb el primer informe veterinari, la denúncia davant el Seprona, segons que ha confirmat la seva presidenta, Lynda Commons Mitchell. Paral·lelament, les mostres de commoció, solidaritat i afecte que continua aixecant el greu cas de maltractament de la petita Vida continuen arribant.

El maltractament animal està tipificat com un delicte al Codi Penal a l'Estat i està castigat amb penes de 6 a 18 mesos de presó en cas que l'animal mori, unes penes “massa baixes encara” que “s'haurien de revisar i endurir”, segons que manifestava fa uns dies la presidenta de la plataforma per a la defensa animal Baldea, Maxi Lange.

Els interessats a col·laborar amb el cas de Vida poden fer la seva aportació al compte corrent oficial de l'associació al Banc Sabadell: 00810652270001851590 /IBAN: ES440081065270001851590 o directament a l'hospital veterinari Aragó de Palma.

stats