Societat 20/05/2019

'Ecoinfluencers' i la Patrulla #SensePlàstic s'uneixen per recollir residus a la Barceloneta

La trobada va aplegar un centenar de voluntaris que van recollir més de 7000 deixalles

Ara
2 min
Les espècies i l'aigua es veuen danyades pels residus a les platges

BARCELONAL'acumulació de deixalles al medi marí representa un problema sobre les espècies i la qualitat de l'aigua, a més de la incomoditat que suposa prendre el sol o banyar-se en un entorn ocupat per plàstics i burilles. Per posar fre a les deixalles marines (residus sòlids d'origen humà que per diferents causes acaben abandonats en ambients marins o costaners), un centenar de voluntaris es van desplaçar fins a la platja de la Barceloneta per participar en la primera Patrulla #SensePlàstic l'11 de maig. Així, els participants de les patrulles es van unir per netejar la platja amb l'objectiu de prendre consciència dels residus que hi havia. L'acció, que constava d'una recollida i una jornada de sensibilització, va aconseguir recol·lectar 7.496 deixalles en només 45 minuts.

La trobada va comptar amb la difusió que van fer, mitjançant l'etiqueta #Embrutesotembrutes, reconeguts 'ecoinfluencers' com @carlotabruna i @dulcineastudios. D'aquesta manera, la xarxa es va omplir de fotografies sobre l'impacte que, com a usuaris, generem sobre el medi marí, a més de la multitud d'imatges de la jornada. El suport d''influencers', que compten amb milers de seguidors, els va suposar fer un pas per sortir de la comoditat de les xarxes socials i així participar en un acte mediambiental a gran escala.

Plàstics i cigarretes

En la jornada també es va passar el documental de Surfrider –una organització europea dedicada a la protecció i al realçament de l’oceà, les ones i el litoral– sobre deixalles marines i finalment es va dur a terme l'anàlisi de les dades de la recollida de la Barceloneta. Concretament, les patrulles van aconseguir recollir-hi 5.353 burilles de cigarret, 1.593 fragments de plàstic, 159 taps d'ampolles, 87 palletes o escuradents, 82 bastonets de cotó, 65 llaunes, 45 fragments de poliestirè, 43 xapes de begudes, 40 envasos alimentaris i 29 fragments de vidre. Aquestes dades es reportaran a l'Agència Europea del Medi Ambient i es farà un seguiment internacional sobre l'impacte de les deixalles marines.

La iniciativa Patrulla #SensePlàstic forma part del programa de voluntariat Ocean Initiatives de Surfrider, i a Espanya compta amb la col·laboració de Fundació Caixa d'Enginyers. L'acció a la platja de la Barceloneta va ser la primera de les sis recollides de deixalles que ha organitzat la Fundació Caixa d'Enginyers. Així, la pròxima acció tindrà lloc el 8 de juny a València i les següents seran més endavant a les platges de Palma, Alacant, Tarragona i Màlaga.

stats