Política
Societat 28/06/2022

Els partits del Pacte tomben la sessió de control al Govern al ple del Parlament

El PSIB argumenta que s'ha prioritzat aprovar les lleis pendents

2 min
Imatge del Parlament, aquest dimarts.

PalmaLa diputació permanent del Parlament balear ha rebutjat tirar endavant la sessió de control extraordinària d'aquest dimarts pels vots en contra dels partits del Pacte. Així, finalment no hi haurà les preguntes de control a l'Executiu, com tampoc el debat de la proposició de llei de Reforma Fiscal del Partit Popular. El PSIB ha argumentat que sha prioritzat aprovar les lleis pendents per entrar a la cambra legislativa.

La diputació també ha rebutjat la compareixença de la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, per abordar el trencament del pacte d'amistat entre Espanya i Algèria. D'altra banda, sí que s'ha acceptat la compareixença de la consellera de Salut, Patricia Gómez, per explicar la situació del sistema de salut, que es preveu que tingui lloc les properes setmanes.

Els partits de l'oposició han carregat contra l'Executiu per aquest fet. "No és que Armengol s'hagi negat a abaixar impostos, és que ha anat una passa més enllà i ni tan sols ha deixat que es produís el debat perquè tots els arguments que té per votar de la proposta del PP és en contra són falsos", ha criticat la presidenta del Partit Popular, Marga Prohens, des dels passadissos del Parlament. "Andalusia ha demostrat que no és cert que no es puguin davallar impostos. Francina Armengol pot, però no vol" ha remarcat. Prohens ha detallat que la seva proposta contempla reduir l'IRPF i eliminar l'impost a la compra de primer habitatge pels menors de 30 anys, entre altres mesures.

El diputat d'El Pi Josep Melià ha criticat que és "una actitud inacceptable" i ha defensat que "s'hauria d'haver fet un esforç reglamentari perquè l'oposició pogués fer la tasca de control i que es debati i es voti la proposta del PP, que duu molt d'endarreriment". Així mateix, ha remarcat que l'oposició "no només és un florero que ve a veure com s'aproven les propostes del govern", sinó que també "té la tasca de control al Govern i la capacitat de proposar iniciatives, que haurien de ser incloses dins l'ordre del dia".

"El que acabam de viure al Parlament és un fet insòlit i una vergonya", ha afirmat la portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Patricia Guasp, que ha acusat el Govern de convocar sessions extraordinàries només per "aprovar les seves lleis electoralistes abans de les eleccions". "Han vetat la competència de l'oposició, que és el control al Govern", ha denunciat Guasp. Per part de Vox, els diputats han abandonat la sessió per aquest motiu.

La diputada del PSIB, Pilar Costa, ha defensat que els grups que donen suport a l'Executiu "hem prioritzat la quantitat de lleis que hi ha en tramitació" per poder aprovar-les abans que es dissolgui el Parlament, al març. En aquest sentit, ha recordat que hi ha vuit lleis en marxa, com les de la ciència, arxius, lleure i esports, entre d'altres. A més, Costa ha remarcat que "el reglament preveu que les preguntes s'han de fer en període ordinari" i, així i tot, "al llarg dels set anys de govern progressista sempre hem fet plens extraordinaris amb sessions de control".

stats