Societat 23/11/2023

Els pares del CEIP Sant Miquel carreguen contra Educació: "Potser han ensumat la pudor dels banys"

El centre fa vuit anys que espera l'ampliació i renovació de les instal·lacions. Els alumnes de tres cursos fan classe a les cotxeres del tren.

3 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera, durant la visita al centre.

PalmaL'associació de famílies (AFA) del CEIP Sant Miquel (Sant Llorenç) ha criticat la "negligència, falta de consideració i deixadesa" percebuda durant la visita al centre del conseller d'Educació, Antoni Vera, aquest dijous. Les famílies, que duen des de l'any 2015 esperant l'ampliació i modernització de l'escola, consideren "negligent" que el conseller desconegui "la greu situació de precarietat, perillositat i insalubritat de les instal·lacions del centre". L'Ibisec, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Infraestructures Educatives i la cap de servei, diu l'AFA, "han rebut aquests darrers mesos escrits i demandes d'actuacions per part de l'AFA". Per tot això, qualifiquen de "deixadesa" que les demandes de millora del centre "començassin fa vuit anys –en temps del Pacte– i que el projecte d'execució encara estigui redactat i damunt la taula de l'Ibisec" des d'abril de 2023 (encara governava el Pacte).

En relació amb la visita d'aquest dijous, les famílies consideren una "falta de consideració" cap a la comunitat educativa que l'equip de mestres "no hagi estat informat oficialment del motiu de la visita", que la durada prevista "no fos de més d'una hora" i que l'AFA "no hagi estat convidada". "Desconeixem per què no se'ns n'ha informat del motiu de la visita. L'equip de mestres i direcció de l'escola han estat també avisats per la regidora d'Educació, que ha informat simplement de l'hora aproximada de la mateixa i de la durada, de menys d'una hora. Per la premsa i per la web de la Conselleria coneixem el tour que està fent el conseller i deduïm que la visita forma part d'aquest recorregut que, per les formes i els fets descrits, creim completament desconsiderat cap a la comunitat educativa, la nostra situació, la nostra feina i les nostres demandes", lamenten.

Per tot això, han entregat un escrit a la comitiva d'Educació desplaçada al centre i anuncien que preparen accions i mobilitzacions, que duraran "fins el dia que vegin començar les obres".

En el text entregat, l'AFA explica que l'edifici principal del centre presenta "greus mancances d'espai, seguretat i salubritat". De fet, diuen els alumnes de 4t, 5è i 6è de Primària "ocupen l'estació i el dipòsit de trens dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM)". Aquestes instal·lacions s'han hagut d'habilitar per a l'activitat docent. "Volem pensar que conèixer la inqualificable situació que pateixen els nostres infants i mestres era l'objectiu de la visita d'avui. Potser han pogut veure les goteres, han ensumat la pudor dels banys, han vist la ingent feina que fan els nostres mestres per crear espais amables on l'administració no actua, han experimentat que en el poc temps de què disposaven no han pogut visitar els espais per on els nostres fills passen al llarg de la jornada escolar (separats a més de 15 minuts a peu, alguns) o han patit fred enmig del dipòsit de trens". "O potser no ho han vist, perquè cadascú tria allò que vol mirar i veure", lamenta l'AFA.

Vuit anys d'espera

Mirant cap enrere, el projecte d'ampliació ha estat declarat d'interès autonòmic en dues ocasions, explicquen les famílies, "sense que això s'hagi traduït en una major celeritat en la tramitació del projecte". El projecte bàsic va ser aprovat per l'Ajuntament el juny de 2022 i l'empresa adjudicatària de la redacció va lliurar el projecte a l'Ibisec el 22 d'abril de 2023. El 23 de setembre, l'AFA es dirigí a la Conselleria per conèixer l'estat de tramitació de l'ampliació. La resposta que rebé és que es troba en "la darrera fase de supervisió". Més enllà de tot un seguit de gestions administratives i legals, se'ls digué que la idea és que "estigui adjudicat abans d'acabar l'any" o, si no és possible, "que almenys estigui en procés de licitació", diu l'AFA. Dia 9 de novembre se'ls tornà a dir que el projecte era a la darrera fase de supervisió, però encara sense tancar. Per tot això, ara hi tornen a insistir: "Ens adreçam una vegada més a les autoritats competents per exigir compromisos, prioritat i terminis vertaders i per escrit, per donar dignitat a les condicions de les infraestructures a les quals els nostres fills i filles assisteixen diàriament".

  • L'ARA Balears ha contactat amb la Conselleria d'Educació per conèixer la seva posició davant aquesta situació, però no ha estat possible obtenir resposta.
stats