Societat 22/09/2020

Els sensellar del parc Pocoyó de Palma denuncien pressions policials per forçar-los a abandonar-lo

Critiquen que cada dia els visiten agents i que Emaya s'endú les pertinences dels indigents que ja se n'han anat voluntàriament

Kike Oñate
3 min
Una de les residents asseguda davant de la xabola on viu.

Palma"La policia ens visita cada dia diverses vegades i això ens genera molta pressió", explica Albert, un dels 12 sensellar que viuen sota la porxada oberta del parc dels Ceibos, més conegut com a parc Pocoyó, situat al carrer de Joan Maragall, davant la façana marítima de Palma. Els residents consultats per l'ARA Balears denuncien pressions policials per forçar-los a abandonar la instal·lació urbana malgrat que l'Ajuntament de Palma va avisar que la data límit per sortir de l'espai de propietat municipal seria el 24 de setembre. Si passat aquest dia encara hi viu gent, es posarà en marxa un procediment judicial per desallotjar-los, segons fonts de Cort.

Aquest mateix dimarts al migdia operaris d'Emaya escortats per agents de la Policia Local s'han enduit pertinences dels residents que ja se n'han anat voluntàriament del parc, segons Metges del Món i els sensellar consultats. L'ONG ha rebut un avís per part dels indigents que alertaven d'un intent de desallotjament imminent que no s'ha produït. "Entenem que l'Ajuntament vulgui recuperar l'espai, però abans aquesta gent ha de tenir una alternativa", diu la portaveu de l'ONG, Belén Matesanz. A més, els sensesostre comenten que la policia ha fet un llistat amb el nom dels que encara hi viuen per controlar que no n'hi arribin de nous.

L'entrada al recinte om viuen els sense sostre.

"A Emaya li hauria d'importar ben poc començar a netejar l'espai a partir de dijous, quan en principi ja no hi seran", considera la portaveu, i afegeix que fer-ho amb els sensesostre vivint-hi els suposa més "pressió". Les visites d'Emaya per netejar el recinte, però, ja s'havien produït abans. El cap de setmana agents de la Policia Nacional varen observar que alguns indigents se n'havien anat, segons ha explicat l'agència Efe, de manera que els tècnics de l'empresa hi varen accedir per netejar i tancar la zona on es preveu la construcció de les noves instal·lacions de l'Institut Municipal d'Innovació (IMI). L'objectiu de les intervencions és que no hi torni a viure més gent.

Albert creu que Cort ha intentat despistar tothom amb la data límit per abandonar el recinte per evitar que la premsa enregistri el procés de desallotjament. També explica que tot just una setmana abans de començar el confinament va perdre la seva feina relacionada amb el lloguer de cotxes a l'aeroport i que no es va poder acollir a un ERTO. Com que no tenia estalvis i la seva família no resideix a Mallorca, va acabar al carrer. Assegura que no els manquen aliments gràcies a Metges del Món, la Creu Roja i els serveis socials, però reclama una alternativa per als sensesostre.

Una xabola a la porxada del parc.

Antonio Rodríguez és dominicà, no té família a l'illa i fa mesos que viu al parc. "Fins abans d'arribar aquí em guanyava la vida com a músic de carrer, però enguany no hi ha hagut turistes suficients", explica, i afegeix que se sent "atrapat". Elena i Miguel fa un any que viuen al parc i s'han construït una xabola a la part central de la porxada. Ella dona per fet que en seran desallotjats d'aquí a uns dies i diu que "tant de bo la caseta que varen construir tingués rodetes per poder dur-la a un altra banda".

Rosa, que també fa mesos que viu al parc, lamenta que "ara que hem aconseguit acabar amb els problemes de drogues, ens fan fora". Destaca que el parc sigui un "focus de problemes", i afegeix que serà un gran problema quan hagin d'abandonar aquest espai.

9b922548-cbd1-481e-8257-d6f45c2d28ee

Metges del Món ha criticat aquest dimarts que l'Ajuntament de Palma no els hagi concedit cap reunió per oferir una alternativa als sensellar: "Si no es prenen mesures, aquestes persones no tenen cap lloc on anar", segons han afirmat fonts de l'ONG. També han lamentat la falta de coordinació entre Cort, les entitats socials i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) per ajudar els indigents de la zona.

L'ONG ha advertit que els centres d'acollida per a persones sense llar a Mallorca estan "col·lapsats" i que els centres de Ca l'Arcàdia, la Placeta i Casa Família estan tancats al públic perquè s'hi han registrat casos positius de coronavirus.

stats