Societat 25/03/2023

El parc d’habitatge protegit a Eivissa s’ha multiplicat per quatre

L'illa té ara mateix 100 pisos en construcció per a les rendes més baixes

3 min
Cent dels cinc-cents pisos que fa l’Ibavi a les Balears són a Eivissa

PalmaLa situació d’emergència d’habitatge que viu tota l’illa d’Eivissa ha provocat que el Govern posi en marxa una línia d’actuació que ha quadriplicat el parc públic, que ha passat de 75 habitatges protegits a 296. Només a Vila, en poc més de mig any, l’Ibavi ha lliurat les claus de 86 cases de protecció pública. “És una empenta a l’habitatge públic molt necessària en aquesta illa i que ha estat possible gràcies a la cessió de solars per part de l’Ajuntament. Però no ens podem aturar, perquè les necessitats d’habitatge a Eivissa són moltes, ens preocupen i per això continuam endavant amb nous projectes”, explica Josep Marí, conseller de Mobilitat i Habitatge.

“Tenim clar que una de les prioritats és fer créixer el parc públic d’habitatge de lloguer, a través de noves promocions, però també adquirint pisos per tanteig i retracte o per cessió temporal de grans tenidors. Perquè aquells que ho tenen més difícil per accedir a una casa digna i de qualitat ho puguin fer”, explica el conseller. També recorda la importància de disposar de solars per a les promocions públiques, que intenten a la desesperada mitigar una situació mai vista. “No ens cansam de demanar la col·laboració dels ajuntaments per facilitar sòl per a habitatge protegit, i també de col·laborar amb els promotors privats perquè construeixin habitatge protegit”, diu Marí.

Els 221 habitatges protegits que ha fet l’Ibavi a l’illa d’Eivissa són tots a la capital. Quatre promocions, tres de les quals ja han estat lliurades a les famílies, i una quarta que encara és un projecte. A més, s’han adquirit cinc habitatges a grans tenidors per a cessió temporal:dos a Sant Antoni, dos a Santa Eulària i un a Eivissa. El Govern també ha duit a terme quatre operacions de tanteig i retracte com preveu la llei i ha aconseguit els respectius habitatges. Cal sumar-hi els 66 de projectats a Can Escandell.

“Dels més de 500 habitatges protegits que estan construint en aquests moments els promotors privats a les Illes i que es beneficiaran de la revisió de preus que vàrem pactar, n’hi ha un centenar a l’illa d’Eivissa”, explica Josep Marí. Els compradors d’aquests pisos protegits es podran beneficiar de la Garantia Hipotecària de l’Ibavi, que arriba al 20% del preu.

“Estam satisfets de la política d’habitatge públic que s’ha fet, perquè és molt més intensa que mai. De fet, fa poc vàrem lliurar les darreres claus d’uns pisos nous i sempre és un dels moments més gratificants com a batle, el de poder ajudar els teus ciutadans a accedir a una casa que de cap altra manera haurien pogut tenir. Però som ben conscient que això només és una manera de combatre una realitat tan hostil, i que si no hi ha una combinació de mesures en què s’impliquin les institucions estatals i internacionals, no hi podrem fer res. Així ho he dit als ministres amb els quals he tingut ocasió de parlar”, afirma el batle d’Eivissa. “Em va tocar presidir el grup de ciutats Patrimoni de la Humanitat i en una reunió a Miami l’alcalde d’allà em deia que ho feim molt bé, perquè Eivissa és coneguda a tot el món. I jo li vaig dir que estam morint d’èxit i que no ens agrada gens”, explica Rafel Ruiz.

stats