S'amplia l'acompanyament escolar d'estiu per pal·liar els efectes del covid-19

Per primera vegada s'oferirà als infants de 5è i 6è de Primària i als de la concertada, i per fer-ho possible es triplica la inversió, que arriba als 500.000 euros

El Programa d’Acompanyament Escolar (PAE) d’estiu adreçat a l'alumnat especialment vulnerable s’amplia per primera vegada a l’alumnat de Primària i de l'escola concertada. Es preveu destinar-hi 500.000 euros, el triple del curs anterior, en què va tenir una inversió de 154.837 euros.
 
La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha obert el termini d’inscripció de la convocatòria extraordinària del Programa d’Acompanyament Escolar (PAE) 2020, que es desenvolupa durant activitats presencials el mes de juliol, i, per tant, resta supeditada a la situació i a les mesures que estableixi la normativa sobre la crisi sanitària ocasionada pel covid-19.

L’objectiu del PAE és ajudar l'alumnat que no hagi superat els objectius ni hagi assolit les competències del curs o l’etapa corresponent durant el curs 2019-2020. Els alumnes preferents són els que es troben en una situació especialment vulnerable per motius econòmics, socioculturals, risc d’abandonament escolar, necessitats específiques de suport educatiu (NESE) o per la situació d’alarma viscuda pel covid-19.

El PAE s’emmarca en el conjunt de mesures del Pla d’èxit educatiu que impulsa la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca i s’adreça especialment a millorar les competències dels alumnes reforçant-ne les capacitats i l’autonomia perquè siguin capaços de regular el seu propi aprenentatge. Es pretén augmentar-ne les expectatives d’èxit, unes expectatives associades a la permanència en el sistema educatiu, i reduir, així, l’abandonament escolar.

Es poden sol·licitar grups segons les necessitats del centre, tenint en compte que cada grup ha d’estar format per entre cinc i vuit alumnes. Les activitats de reforç es desenvolupen voluntàriament per part del personal docent del centre, atès que és qui coneix millor l’alumnat, les seves circumstàncies personals i el seu entorn familiar; d’aquesta manera, també s’assegura la coordinació amb els tutors, la coordinació amb la resta de l’equip docent i la relació amb les famílies. El programa preveu destinar un total de 24 hores a cada grup, distribuïdes setmanalment, de dilluns a divendres de manera proporcional entre l’1 i el 31 de juliol.

En la convocatòria d’estiu del 2019 hi varen participar 1.578 alumnes de 46 centres a través de 201 grups i amb 172 docents. Cal tenir en compte que l’edició d’estiu del PAE de l’any passat només afectava centres públics i l'alumnat d’ESO. 

Per a més informació, es pot consultar el web de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa. Ja s’ha publicat la convocatòria per als centres públics i pròximament es publicarà la que s’adreça als centres concertats. El programa està finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional, i cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE) en el marc del Programa Operatiu d'Ocupació Formació i Educació 2014-2020.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF