Societat 08/02/2020

Pagesos i ramaders es declaren al límit

Les principals organitzacions denuncien que la insularitat multiplica els problemes del sector

Ara Balears
3 min
Manifestació de pagesos i ramaders per denunciar la situació del sector

PalmaA l'entrada de Campos per Llucmajor, aquest dissabte ha tingut lloc una manifestació convocada per Asaja, Unió de Pagesos i UPA-AIA en protesta per la pèrdua de rendibilitat del sector i per conscienciar de la necessitat de consumir producte local. En la concentració, en la qual han participat més de mig centenar de persones, els treballadors s'han declarat "al límit" i han manifestat que la insularitat multiplica aquests problemes als pagesos de les Illes.

Asseguren que "la situació de l'agricultura i la ramaderia està arribant a una situació en què de cada vegada la seva continuïtat és més insostenible", ja que segons denuncien en un escrit "la congelació del que es paga als productors, mentre any rere any pugen les despeses de producció, fa tancar explotacions agràries i abandonament".

Afirmen que l'entrada de productes de fora d'Europa desestabilitza els productors locals i que s'hi han de prendre mesures. Entre les seves peticions, destaca el foment de la demanda del consum local i, per aconseguir-ho, reclamen que l'administració s'encarregui d'identificar l'origen dels productes, que el consumidor vagi on es ven producte local i el compromís de totes les cadenes i del sector hoteler a oferir-ne. Subratllen que "el producte local és més sostenible que les importacions perquè té menys efectes en el canvi climàtic i comprar-ne ajuda a mantenir territori, població rural i paisatge".

Alhora, exigeixen fórmules per reduir els costos de la producció amb una major bonificació del gasoil agrícola, mesures fiscals per a la contractació de personal, agilitació dels tràmits administratius, assegurar ajudes de la PAC adaptades a la insularitat, la revisió de les tarifes elèctriques per al sector, facilitar nous regadius per a la producció de farratges i el desenvolupament de la llei agrària.

La llet, un exemple de la situació actual

La producció de llet a Mallorca arriba als 10.000.000 de litres, mentre que el consum estimat per habitant és de 70 litres/any; així, el consum total de llet a Mallorca és de 70.000.000 de litres.

Els pagesos i ramaders han recordat que "comprar llet d'aquí no només és pels vaquers, sinó pels que fan farratge, cereal, etc., i que els fems de les vaqueries serveix per enriquir els camps sense haver-hi d'emprar adobs químics que s'han d'importar".

D'altra banda, expliquen que els beneficis de produir llet o són ridículs o inexistents, ja que el preu que es paga al ramader a Mallorca per un litre de llei és de 0,34 cèntims, i el preu de producció és d'entre 0,32 i 0,34 cèntims a causa de la insularitat.

Les reivindicacions continuaran

Les accions a realitzar durant les pròximes setmanes, segons han anunciat els pagesos i ramaders, estaran destinades a cridar l'atenció sobre diferents problemàtiques que afecten negativament la viabilitat de les explotacions agràries de tot Espanya en general, però de manera molt agreujada a les de Balears.

L'objectiu és donar a conèixer al públic en general, administracions i altres agents econòmics, situacions i fets que són habituals i que perjudiquen seriosament els pagesos de les Illes de manera directa, però que tenen repercussions posteriors en tota la societat.

El PP presentarà mocions als municipis per reclamar "preus dignes"

El PP presentarà mocions a tots els ajuntaments de Balears, segons informa l'agència Efe, per reclamar uns "preus dignes" per als productes del sector primari de les Balears. Així ho ha anunciat el president popular, Biel Company, qui també ha assenyalat que seran contundents "a l'hora de reivindicar que el Govern Armengol tracti bé el sector”.

El president del PP ha anunciat també que els populars instaran el Govern a donar suport al producte local amb mesures efectives i campanyes de promoció i difusió amb un segell de qualitat com a producte en origen de “quilòmetre zero”. Així mateix, reclamaran que es facin acords amb les associacions empresarials del sector hoteler per fomentar el consum de productes locals als hotels.

Company ha explicat que el PP demanarà al Govern que defineixi les mesures destinades a la millora de la competitivitat i productivitat del sector agrícola-ramader de les Balears per ser incloses en el Pla estratègic estatal de la Política Agrària Comunitària (PAC), amb l'objectiu prioritari d'aconseguir el reconeixement i la compensació dels sobrecostos de la insularitat.

stats