Societat 17/10/2020

Entitats socials, econòmiques i ambientals signen un pacte per fomentar la reutilització d'envasos

El GOB, la Fundació Càritas i Amics de la Terra són algunes de les organitzacions que han impulsat l'acord

Ara Balears
1 min
Plàstics surant a la mar.

PalmaEntitats socials, econòmiques i ambientals han presentat aquest dissabte el Pacte per la reutilització, un acord que fomenta la reutilització dels envasos d'aliments i begudes retornables, així com evitar l'ús de plàstics. Han format part d'aquest acord entitats com la Fundació Deixalles, el GOB, Càritas i Amics de la Terra, entre altres.

"Amb l'emergència climàtica i la crisi sistemàtica, és imprescindible replantejar el model econòmic, basat en el consumisme i la cultura d'utilitzar i tirar", apunten les entitats en una nota. Així mateix, recorden que, segons les dades, "les Balears superen els dos quilos de residus per habitant i dia, i només el 2018 se'n varen generar 867 tones, més d'un 80% de les quals va acabar a la incineradora o abocador", asseguren. Davant aquesta situació, la portaveu del GOB, Margalida Ramis, ha recordat que la principal amenaça és "la tendència creixent" de la producció de residus. Per això, "cal prioritzar i fer efectives les polítiques de reducció, reciclatge i reutilització per fer front als reptes globals ambientals de la crisi ecològica en la qual estam immersos".

Les entitats han apuntat també que aquest Pacte per la reutilització s'ha creat per ser una eina de pressió política, ja que reclama el compliment dels objectius de preparació per a la reutilització del 3% el 2025 i del 5% per al 2030, a més de les mesures de prevenció, reutilització i disminució de la condició de perillositat dels residus definides en la Llei de residus i sòls contaminats.

stats