Societat 11/05/2020

L'optimisme i la gent omplen bars i comerços de Palma

Entre un 70% i un 80% dels establiments de Ciutat han tornat a obrir aquest dilluns, segons Pimeco

Alba Tarragó
4 min
Les terrasses tornen a omplir-se el primer dia de la fase 1 a Palma

PalmaPassejar pel carrer Blanquerna aquest dilluns dematí era com fer un bot en el temps, abans del confinament. Gairebé era impossible trobar una taula buida a alguna de les terrasses que lluiten per expandir-se encara més enllà dels seus límits i els vianants s'havien d'esquivar els uns als altres de camí a fer la compra. Les coes no només es podien trobar al Mercadona; fruiteries, merceries i ferreteries han hagut d'organitzar-se per establir torns d'entrada entre els seus clients més fidels.

"Màxim una persona a l'interior del local, prioritat als majors de 65 anys i obligatori l'ús de mascareta" eren algunes de les indicacions que es podien llegir a la majoria dels comerços de la zona. A Serendipity, una botiga de roba juvenil ubicada al mig del carrer Blanquerna, no s'hi pot entrar sense aplicar-se gel hidroalcohòlic abans. La propietària ha instal·lat una mampara de plàstic i explica -a través de la seva mascareta de tela personalitzada- que "la gent encara necessita unes setmanes per acostumar-s'hi", però que ja han començat a entrar-hi de nou, després d'estar dos mesos tancats.

Una cambrera atén a tota pressa les comandes de la desena de taules que té a la terrassa. "La gent ha vingut amb força! Ha estat ple tota l'estona, tot i que la majoria només consumeix cafès", explica. Mentrestant, una clienta s'acomiada i li diu que ja tornarà dimarts, per seure a una taula, quan hi hagi un lloc lliure. "És veritat que amb aquestes consumicions és més difícil que surti a compte, però jo em conform amb res si puc pagar les despeses", afegeix. Però hi ha una cosa que la sorprèn, després de tot: "La gent continua seient a les taules brutes!", riu.

Entre el reguer incessant de gent, es poden advertir policies locals que patrullen per tot el carrer, principalment informant, especifica un d'ells. "A la gent li deim que faci servir el sentit comú, perquè és cert que la norma no ho deixa tot clar", reconeix. Ell mateix ha de consultar sovint el document de Preguntes Freqüents que tenen a la seva disposició per estar documentat i poder resoldre els dubtes dels ciutadans, que també fan coa per parlar amb els agents.

El policia també està sorprès de la quantitat de gent que hi ha al carrer. "Estaven agafant força per sortir!", exclama. L'entrada en la fase 1 els ha posat més difícil la seva tasca. "Davallaran les propostes de sanció, perquè abans era molt més senzill saber si algú estava incomplint la norma", indica, malgrat que aquest matí ja n'han posat algunes a les terrasses que incomplien les mesures permeses.

A barris com el de Bons Aires, on s'ubica el carrer Blanquerna, l'Associació del petit i mitjà comerç de Mallorca (Pimeco) calcula que entre un 60% i un 65% dels comerços han tornat a obrir, mentre que al centre de Palma la xifra oscil·la entre el 70% i el 80%. El seu president, Toni Fuster, explica que això es deu també al fet que hi ha més establiments a aquesta àrea.

Centres comercials a l'aire lliure

Els Geranis -paral·lel a una de les artèries més actives del comerç palmesà, el carrer Sant Miquel- ha experimentat aquest rebrot en la clientela. "Nosaltres tenim l'avantatge que som un centre comercial a l'aire lliure", afirma la propietària de la llibreria S'Embat, on no s'han aturat durant l'estat d'alarma. "Durant els primers 15 dies vam estar en xoc i després ens vam començar a moure per xarxes i vam obrir les comandes online i a domicili", recorda. Ara, rere la visera transparent que du penjada al front somriu amb satisfacció i assegura que no es poden "queixar dels clients, que han respost molt bé".

Un dels treballadors de Melicotó, també als Geranis, aclareix que ells encara són "principiants", perquè no ha entrat ningú durant la primera hora del matí a la botiga, però que ja tenen pensat desinfectar tot allò que vagin tocant els clients. Una cosa que els preocupa és la limitació d'una persona alhora dins el local, perquè "normalment solen venir de dos en dos o de tres en tres", assenyala. "Estaria bé que ens deixassin treure paradetes al carrer, com si fos un mercadet", proposa com a solució.

Però no només ha obert el petit comerç aquest primer dia de fase 1, sinó que algunes botigues de grans empreses amb superfícies inferiors a 400 metres també ho han pogut fer. Aquest és el cas, per exemple, d'Stradivarius. A la botiga de roba hi ha una dependenta que es dedica només a controlar l'aforament, que no pot superar les 21 persones entre clientela i treballadores. Tothom qui vulgui es pot emprovar la roba, afirma, "després es desinfecta amb vapor a temperatures molt elevades". Allà el flux de gent també és constant. "Hi ha moltes mares que venen amb les seves filles a comprar roba, potser perquè la roba ja no els val o perquè han pujat de pes durant la quarantena", bromeja.

Un any perdut

Un altre dels centres comercials a l'aire lliure que té Palma és el carrer Velázquez, que fa pocs mesos que van convertir en zona de vianants per complet. Una papereria que fa cantonada i que regenta una dona que ja arriba a la seixantena d'anys admet que "la setmana passada va ser de por". En un dia només va fer 10 euros, es lamenta, "per això no val la pena ni obrir". Encara que "aquest any ja estigui perdut", agraeix que la gent "s'hagi animat" i que "es comenci a veure moviment". Ara bé, molts dels clients, es queixa, no respecten les mesures de seguretat. "Dels homes cap ni un du guants ni mascareta. Un desastre! Fins i tot se't repengen sobre l'aparador", diu.

Aucanada és una altra de les botigues que han sobreviscut a les obres del carrer Velázquez i a l'estat de l'alarma, en total, més de mig any d'activitat pràcticament nul·la. La botiga -de roba i complements- és de dues germanes, que van obrir un segon local a Alcúdia dues setmanes abans del confinament. "Ara ho estam posant tot en marxa i veurem si podem aguantar l'estiu", lamenta una d'elles al mateix temps que col·loca vestits de la nova temporada als penjadors. Aquesta nova situació l'ha feta reflexionar. "Esperem que la gent s'hagi conscienciat en el tema del comerç local", adverteix, "si no, els barris acabaran buits i només quedaran les grans superfícies".

stats