Societat 07/07/2019

Els hàbitats marins de les Balears, "estables" i en "certa recuperació"

Investigadors de l'Oceanogràfic parlen de possible recuperació de taurons i rajades a la mar que envolta l'Arxipèlag

Ara Balears
2 min
El  fons marí de Formentera. / J.R.P

PalmaInvestigadors del Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) que han avaluat l'impacte de la pesca a diversos ecosistemes marins de l'Arxipèlag diuen que la situació és "estable" i que els recursos mostren "certa recuperació", segons ha informat Efe. Aquest és el resultat d'una campanya que s'ha fet durant quinze dies aquest juny, en el marc del projecte Medits, que es fa a tota la Mediterrània nord amb el suport de la Unió Europea i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Durant la campanya, una vintena d'investigadors han analitzat mig centenar d'estacions de mostreig entre els 50 i els 800 metres de profunditat amb l'objectiu d'"obtenir dades sobre les poblacions de diverses espècies de manera independent a les dades de la pesca professional, que s'obtenen a les llotges i a bord dels pesquers", ha explicat a l'agència Efe el cap de campanya, Xisco Ordinas.

Les campanyes Medits permeten obtenir "un altre punt de vista" dels fons analitzats, avaluar l'impacte de la pesca sobre els ecosistemes, l'estat d'explotació tant dels recursos com dels hàbitats i la situació de la biodiversitat marina de les Illes. Amb les dades ja analitzades de les campanyes anteriors, el balanç indica que "l'estat tant de recursos com d'ecosistemes es manté estable o fins i tot amb certa recuperació".

Recuperació dels taurons i les rajades

Cal tenir en compte que a les Balears existeixen diversos hàbitats considerats "vulnerables", que al litoral de la Península ja no són freqüents, com els hàbitats d'algues vermelles, explica Ordinas, qui matisa que la seva situació és "d'estabilitat".

"Aquí es conserven, tot i que alguns han patit més de cent anys d'explotació per la pesca d'arrossegament", indica l'investigador. Els fons d'algues vermelles "són essencials per a molts recursos" i és on diverses espècies presenten "una millor condició fisiològica", ja que "tenen una major quantitat de reserves tant en el cos com en les seves gònades en època de reproducció". És el cas d'espècies vulnerables com els taurons i les rajades: "Sembla que s'estan recuperant", indica Ordinas.

stats