Societat 22/12/2018

L'Observatori del Suïcidi ha format a les Illes 150 professionals de salut

La comunitat balear va registrar durant 2017 un total de 103 casos persones que varen acabar amb la seva vida de forma voluntària

Ara Balears
3 min
S'han format professionals del 061 en matèria de suïcidis.

PaEn el seus primer any de funcionament, l’Observatori del Suïcidi ha dut a terme una intensa feina de sensibilització i formació entre professionals de la salut i d’altres àmbits mitjançant l’organització de cursos, tallers i jornades, i ha posat en marxa el grup de feina que elaborarà el Pla de Prevenció, Actuació i Maneig de la Conducta Suïcida de les Illes Balears. En total s'han format 150 professionals dins l'àmbit de la salut, segons fonts del Govern.

El 2017 es varen registrar 103 casos de suïcidi a les Illes, dada que mostra la necessitat de continuar dedicant esforços a la formació i sensibilització de la població. Així ho ha indicat la responsable de l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears, Nicole Haber, que ha fet balanç d’activitat de l’organisme i ha destacat la importància de la implicació de tota la societat per poder eradicar “el major problema de salut pública d’Europa”,

Concretament, el 2018, en l’àmbit de la salut, l’Observatori ha format a Mallorca 45 treballadors del 061 mentre que a Menorca ha impartit formació a 40 professionals d’atenció primària, salut mental, urgències i del 061 i, a Eivissa i Formentera, a altres 50 professionals de les mateixes àrees.

A més dels professionals de la salut, s’ha ofert formació a treballadors socials de la Direcció General de Menors i Família de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació; a professionals de la geriatria de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials que treballen amb gent gran en residències; i als operadors del nou servei d’atenció telefònica creat per atendre a persones del col·lectiu LGTBI del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la Conselleria de Presidència. D’altra banda, s’han fet tallers per a mitjans de comunicació en els que hi han participat una vintena de periodistes.

D’altra banda, amb la Conselleria d’Educació, a través dels seus departaments Convivèxit, Atenció a la Diversitat i de l’Equip d’Alteració del Comportament, s’ha començat a revisar i crear protocols d’actuació a les escoles i a organitzar la formació a professionals de l’educació per tal de poder oferir suport psicològic a iguals d'infants i joves que han mort per suïcidi, donar pautes de detecció per a familiars, alumnat i docents, i per tal de posar en marxa programes formatius per a orientadors i programes de suport a familiars d’infants i joves que hagin realitzat temptatives.

En l’àmbit de la sensibilització, en 2018 s’han duit a terme nombroses xerrades divulgatives dirigides a la població amb l’objectiu de donar a conèixer el problema, trencar el silenci i eliminar la càrrega d’estigma i el tabú que suscita el suïcidi. Durant les xerrades s’ha parlat sobre els mites, les senyals d’alarma i sobre com tractar el tema de manera adequada i preventiva.

El 2019 l’Observatori del Suïcidi continuarà amb la formació i està previst arribar a més de 400 professionals de les Illes.

Un suïcidi cada 4 dies a Balears

Des del Govern, es recorda que el suïcidi és la principal causa externa de mort, es a dir mort per accident o violenta, a Espanya. Concretament és la primera causa absoluta de mort entre homes de 15 a 29 anys i la segona, després dels tumors, en dones d'aquest mateix rang d'edat.

D’acord amb les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 2017 es varen registrar a les Illes Balears 103 suïcidis (71 varen correspondre a homes i 32 a dones). La taxa balear està en 8,9 suïcidis per cada 100.000 habitants, mentre que l’estatal és de 7,9.

El 2016 a les Illes Balears es varen registrar 92 suïcidis (68 a Mallorca, 17 a Eivissa-Formentera i 7 a Menorca). El 72,8% d'homes i el 27,2% de dones. La taxa estatal va ser de 7,46 suïcidis per 100.000 habitants, mentre que la de les Illes Balears se situa en el 8,12.

Recentment s’ha creat l’Associació Amics i Familiars Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), amb la participació de la qual es comptarà per elaborar el pla de prevenció.

Cal recordar que l'impacte emocional que provoca a familiars i amics, que són les víctimes supervivents d'aquest drama, és terrible. Pel seu efecte mimètic afecta la resta de la societat i no s’ha d’oblidar la repercussió que té també sobre els professionals que tracten els pacients.

stats