Reglament Educatiu
Societat 13/02/2023

El nou Reglament Orgànic de Centres aposta per escoles i instituts més autònoms

El Consell de Govern aprova el nou ROC, amb la LOMLOE i la llei balear d'educació com a referents

2 min
Una aula en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el Reglament Orgànic de Centres (ROC) –per a escoles públiques infantils, col·legis públics d'Educació Infantil, Primària, integrats amb ensenyaments elementals de música, integrats amb Educació Secundària i instituts d'Educació Secundària de les Balears. Un dels aspectes destacats del nou ROC és l'aposta per l'autonomia d'escoles i instituts, tant pedagògica, com d'organització i de gestió. La finalitat és que, mitjançant la capacitat dels centres de decidir quines iniciatives són més adients per a la seva realitat, puguin incrementar l'èxit educatiu de tots els alumnes, abaixi la taxa d'abandonament escolar i hi hagi una millor inclusió. Per assolir una autonomia més gran, els equips directius dels centres tindran més poder de decisió.

El nou reglament també impulsa una coordinació més horitzontal dels docents, especialment en els centres de Secundària, on tindran més pes respecte dels departaments didàctics, de manera que es promoguin els plantejaments pedagògics globalitzats i el treball per àmbits. El ROC també afavorirà la participació de tots els membres de la comunitat educativa i la recuperació de les competències del claustre i del Consell Escolar que va eliminar la LOMCE.

De fet, s'han recollit aportacions d'associacions de directors i de docents, sindicats, associacions de pares i mares, i també de professors, a títol individual o com a membres dels claustres. Cal recordar que els reglaments vigents varen ser aprovats el 2002. Després de 20 anys, s'ha considerat necessari que els centres educatius tinguin un nou reglament per organitzar-se d'una manera més flexible i oferir una resposta adequada a les necessitats de l'alumnat i de la societat actual.

El nou reglament es fonamenta en la LOMLOE i en la Llei d'educació de les Balears. Incorpora les noves categories de centres públics, com els col·legis d'Educació Infantil i Primària integrats amb ensenyaments elementals de música i els col·legis d'Educació Infantil i Primària integrats amb Educació Secundària Obligatòria, i s'adapta a la implantació de l'administració electrònica. Segons ha informat l'Executiu, el document ha passat per la Mesa Sectorial d'Educació, pel Consell Escolar de les Illes, per l'IBDona, pel Consell Econòmic i Social i, finalment, pel Consell Consultiu. També s'han mantingut reunions sobre la proposta del ROC amb els diferents col·lectius que integren la comunitat educativa de les Balears, per al seu debat i negociació.

stats