Societat 16/07/2021

Nou rècord de contagis a les Illes amb 864 positius en un dia

La incidència acumulada a 14 dies ja supera els 500 casos per 100.000 habitants a l'Arxipèlag

2 min
Personal sanitari de l'hospital Son Espases.

PalmaLa corba de contagis continua enfilant-se a les Balears, on arriba a un nou rècord: 864 positius detectats en 24 hores. Per illes, a Mallorca han donat positiu 684 persones; a Menorca, 80; a Eivissa, 98, i a Formentera, 2. La taxa de positivitat s'estabilitza respecte de dijous i avui és d'un 12,47%, tres vegades més alta que el que marca la Unió Europea per considerar la pandèmia sota control.

A més, la incidència acumulada a 14 dies (IA14) ja supera els 500 casos per 100.000 habitants i situa les Illes en risc extrem segons els paràmetres de la UE. Cal dir, però, que el mapa europeu només té en compte la incidència acumulada, i no altres indicadors importants com l'ocupació de llits o la situació a l'Atenció Primària.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Segons ha explicat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, valorant també aquestes variables, les Illes se situarien en un nivell d'alerta dos, d'un total de quatre. Menorca continua com l'illa més afectada, amb una IA14 de 1.050,8 casos, seguida d'Eivissa (546,7), Mallorca (454,5) i Formentera (294).

"El nostre sistema sanitari es veu afectat per l'increment de casos. Tenim molta capacitat hospitalària, però no hem de banalitzar la malaltia perquè tenim tres persones menors de 40 anys a l'UCI", ha defensat la consellera de Salut, Patricia Gómez, en roda de premsa. A més, ha recalcat que "hi ha altres costos", com l'economia i el cansament dels professionals i de la societat en general.

Quant als casos actius entre sanitaris, continuen a l'alça i ja són 74 els professionals amb infecció activa i 184 els que estan en quarantena, ja sigui per ser positius o per un contacte estret. A les residències hi ha set usuaris infectats –tots sense símptomes o amb simptomatologia lleu– i 21 casos actius entre els treballadors.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears

70% dels llits ocupat

En dades concretes, ara com ara els centres hospitalaris illencs atenen 110 malalts covid-19 a planta i 30 a unitats de cures intensives. També hi ha 2.185 ingressats amb altres patologies. En aquest sentit, Gómez ha informat que l'Arxipèlag té uns 3.000 llits d'hospitalització. Així, l'ocupació actual –de pacients amb covid-19 i els altre–- seria del voltant del 70%.

Pel que fa l'Atenció Primària, atén un total de 6.050 persones. Cal recordar que en el pitjor moment de la tercera onada els centres de salut varen arribar a fer el seguiment de més de 10.000 persones, però en aquells mesos –a principi d'any– encara es prioritzaven les cites telefòniques, mentre que ara els ciutadans poden optar per la cita presencial.

Malgrat que "la gran majoria" no té símptomes o són suaus, "també hi ha seqüeles en els casos lleus", ha alertat la consellera. I ha afegit que vuit de cada deu infectats són menors de 40 anys. En aquest punt, Gómez ha instat la població a "no deixar la vacunació per a més tard" i Arranz ha defensat que "no s'estan omplint cites de menors de 40 anys i no hi ha excusa".

stats