Urbanisme
Societat 24/03/2023

El nou PGOU de Palma incorporarà 900.000 metres quadrats de sòl per a equipaments municipals

El nou PGOU destina, per part seva, 303.575 metres quadrats d'edificabilitat a equipaments multifuncionals de barri

ARA Balears
2 min
La regidora de Mobilitat, Neus Truyol

PalmaEl nou Pla General d'Ordenació Urbana de Palma, la primera part de la qual podria aprovar-se abans que acabi la legislatura, preveu sumar més de 900.000 metres quadrats de sòl per a equipaments. Ho ha explicat aquest divendres en una roda de premsa la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, que, en relació amb l'aprovació, ha explicat que s'està a l'espera d'alguns informes que podrien arribar en els pròxims dies i que la seva intenció és que s'aprovi en abans de les eleccions, ja sigui en un ple ordinari o convocat a aquest efecte.

Segons ha detallat, dels 911.643 metres quadrats que Palma preveu sumar per a equipaments, dues terceres parts, és a dir, 661.643 metres quadrats, corresponen al que es coneix com a equipaments d''escala de ciutat', concebuts com a grans equipaments que integren centres de treball per a la diversificació de l'economia i connectats amb la xarxa de transport públic. A aquest tipus corresponen equipaments projectats a l'entorn de Son Moix, que tindrà una nova estació intermodal per la qual passarà el nou tramvia. En total, Palma arribarà a tenir tres milions de metres quadrats per a aquesta mena d'equipaments.

Truyol ha posat com a exemple d'aquesta mena d'equipaments les grans instal·lacions esportives. En el cas de Son Moix, l'edil ha explicat que les actuacions s'integraran en els nous equipaments i serveis de Cas Pastors, i en una nova estació intermodal del tramvia que es prolongarà de Son Espases cap al camí dels Reis. Això permetrà cohesionar, ha afegit, les barriades de Son Rapinya, la Vileta, Son Dameto, Son Cotoner i Can Valero, que ara no disposen d'un espai de trobada de referència.

Truyol també ha assenyalat els avantatges que comportarà el nou PGOU amb el cas dels centres docents de referència territorial, com els d'FP o universitaris del Districte de Llevant. Aquest equipament connectarà amb el nou tramvia i permetrà unir els barris de Foners, les Veles, la Soledat, Nou Llevant, el Molinar i Son Malferit. La resta, uns 250.000 metres quadrats es corresponen amb el que es denomina equipaments d''escala de barri', per cobrir les necessitats de les barriades i els pobles.

En aquest punt, Truyol ha explicat que permeten crear nous centres de referència, integrats en una 'superilla', per garantir un entorn segur per a tots i lliure de contaminació acústica i atmosfèrica. D'altra banda, es troben equipaments distribuïdes en el conjunt dels barris en funció de les seves característiques. Aquests equipaments estan connectats entre si per la xarxa d'eixos cívics i ciclistes.

303.575 metres quadrats d'edificabilitat a equipaments

El nou PGOU destina, per part seva, 303.575 metres quadrats d'edificabilitat a equipaments multifuncionals de barri. Truyol ha explicat alguns casos concrets. En el cas de Pere Garau, la regidora ha destacat el centre urbà d'escala de barri al voltant del mercat que es veurà reforçat amb els nous equipaments, especialment amb els antics cinemes Metropolitan.

En el cas delses Veles, Truyol ha citat les noves infraestructures que se situen al voltant del parc, que permetran crear un centre de barri que es complementarà amb els eixos de Joan Alcover i Foners.

stats