Violència masclista

Crim masclista a Vic: al detingut el va assenyalar la seva família

El cadàver de la dona encara no ha aparegut, però els Mossos han trobat sang al vehicle de l'home, que ha entrat a presó

2 min
Participants al minut de silenci per l'assassinat de la Rachida, a Vic.

BarcelonaEl jutjat amb competències de violència sobre la dona de Vic ha enviat a presó sense fiança l'home de 59 anys detingut com a presumpte autor de la mort violenta de la parella. La víctima es deia Rachida, va néixer l'any 1973 i la seva mort s'investiga com un nou crim masclista a Catalunya tot i que el seu cadàver encara no ha sigut localitzat. Segons fonts consultades per l'ARA, la dona va desaparèixer fa gairebé un mes, el 19 d'abril, i va ser l'arrestat qui va denunciar els fets als Mossos d'Esquadra, que la van començar a buscar. Per això, el seu cas l'investigava la Unitat Central de Persones Desaparegudes i no els efectius d'homicidis de la policia catalana. Amb tot, els fills de la parella –són tres, un dels quals és menor– van assenyalar el pare com a possible responsable de la desaparició de la mare.

La principal hipòtesi dels Mossos d'Esquadra és que l'home va assassinar la dona i va traslladar el cos amb el cotxe per amagar-lo. Segons fonts consultades per l'ARA, la policia està pentinant diversos punts d'Osona. Els agents ja han escorcollat el vehicle de l'arrestat i, després d'inspeccionar-ne l'interior, han localitzat indicis biològics, eminentment sang, que incriminarien l'home en la mort de la dona. Ara són els experts en genètica forense els que han d'analitzar les mostres per determinar a qui pertanyen.

Pocs dies després de la desaparició, els investigadors van començar a recollir indicis que apuntaven que la Rachida hauria estat assassinada en mans de la parella. Les diferents gestions realitzades fins ara apuntaven notables contradiccions entre la declaració que va fer l’investigat i la resta de testimonis, entre els quals familiars directes. Fonts judicials descarten antecedents o denúncies entre la parella.

Intent de fugida

La detenció de la parella es va precipitar aquest cap de setmana. Els Mossos tenien diverses proves en contra seva, però encara no tenien previst arrestar-lo perquè continuaven buscant el cadàver. Una informació, però, ho va canviar tot: segons fonts consultades per l'ARA, l'home havia comprat uns bitllets d'avió per escapar-se al Marroc, el seu país d'origen. Aquest va ser l'element que va accelerar la seva detenció com a presumpte autor del crim. La policia catalana no va esperar que anés a l'aeroport i el va detenir a Vic.

Segons fonts de la investigació, la parella convivia en el mateix pis i tenia diversos fills a càrrec seu, alguns menors. De moment, la detenció de l'home no ha servit per aclarir on estaria enterrat el cadàver de la dona. Aquest dilluns al matí, l'home ha passat a disposició judicial als jutjats de Vic, que determinarà si entra en presó preventiva o no. Mentrestant, la investigació de la policia catalana per trobar el cadàver i recollir més proves d'aquest crim continua.

L'assassinat de la Rachida ja és l'onzè feminicidi de 2024, tal com ha confirmat aquest mateix dilluns el departament d'Igualtat i Feminismes. Encara no s'ha superat l'equador de l'any i la xifra negra del 2024 ja es troba a prop de la del 2023, un any en el qual es van cometre 14 feminicidis. Des del 2012, la xifra negra ascendeix a 140 dones assassinades pel fet de ser dones. Fins a 97 fills menors han quedat orfes de mare, 21 dels quals tenien menys de sis anys en el moment del crim. Dels 140 feminicidis des de 2012, però, pràcticament en el 80% dels casos no hi havia cap denúncia prèvia.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats