Societat 17/10/2023

El nou acord de finançament universitari preveu una aportació de més de 350 milions d'euros

Amb aquest acord, que té vigència durant els quatre anys vinents, es garanteix l'autonomia econòmica i financera de la UIB

ARA Balears
2 min
Un edifici de la UIB

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, han signat aquest dilluns el conveni de col·laboració per al nou model de finançament universitari que preveu una aportació de 354.765.354 euros durant els quatre anys vinents. Segons ha explicat la Conselleria en una nota de premsa, amb aquest acord, que té vigència durant els quatre anys vinents, es compleix amb la Llei Orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari (LOSU) i es garanteix l'autonomia econòmica i financera de la UIB. La finalitat del conveni és la creació d'instruments de programació i finançament per concretar els objectius, fixar els recursos financers per assolir-los i els mecanismes d'avaluació per arribar-hi.

Per dur-ho a terme, el conveni preveu un increment progressiu de les aportacions del Govern a la UIB. Així, enguany la universitat rebrà 81.070.875 euros, mentre que el 2024 la quantitat serà de 86.696.671 euros; el 2025, de 92.509.969 euros, i el 2026, de 94.487.839. L'Executiu ha assenyalat que la major part d'aquestes aportacions correspon a la despesa corrent de la universitat i es destina a les despeses de personal, incloent-hi l'estabilització de les plantilles. Per aquest concepte, la UIB rebrà 334.475.354 euros durant quatre anys i s'ha compromès a una reducció important del personal docent i investigador contractat com a professor associat. A més, el centre universitari rebrà 16.690.000 euros en quatre anys per fer inversions i 3,6 milions més destinats a millores del campus o la recerca.

D'altra banda, les aportacions que es preveuen als pressuposts de les Balears també inclouen un règim específic per als estudis del grau de Medicina a partir del 2025. En aquest concepte s'inclou la contractació del professorat, del personal d'administració i serveis, així com les despeses de funcionament necessàries per a la facultat. La previsió de la transferència a partir del 2025 s'inclou després que hagi finalitzat el període de vigència de la transferència extraordinària pluriennal per a la implantació dels estudis.

Així mateix, la UIB s'ha compromès a elaborar el seu pla estratègic per als pròxims quatre anys, elaborar una memòria de les activitats duites a terme i dels programes executats, establir un pla de dedicació acadèmica equiparable a la resta d'universitats públiques, fer una revisió completa del catàleg d'estudis oficials de grau i màster i posar en marxa un sistema de comptabilitat analítica abans d'iniciar l'exercici pressupostari del 2025.

stats