Agricultura
Societat 19/02/2024

"La nostra fi, la vostra fam": els lemes d'una tractorada històrica

Les consignes dels pagesos fan una crida al consum de producte local i reclamen l'eliminació de les càrregues burocràtiques

3 min
Un tractor amb una consigna durant la tractorada d'aquest dilluns.

PalmaUns 300 tractors han pres els carrers del centre de Palma aquest dilluns en una mobilització que les entitats agràries consideren històrica i que també ha servit perquè els ciutadans coneguin les principals reivindicacions de la pagesia. Bastava fer un cop d'ull als tractors, bona part dels quals portaven lemes amb crides al consum de producte local i expressaven necessitats urgents com l'agilitació de les ajudes i l'eliminació de l'excés de burocràcia. També s'han vist reclamacions al sector turístic, perquè una de les queixes del sector primari de les Balears és que no es compleix la Llei turística pel que fa al consum del 3% del producte local als hotels. "La nostra fi, la vostra fam" ha estat una de les moltes advertències que han llançat els agricultors.

Agricultors ecològics recorden que, sense el camp, els ciutadans quedaran sense menjar.

"Menjareu ciment", "Menjareu xalets", "Menjareu hotels", "Menjareu asfalt", "Menjareu plaques" i "Menjareu turistes". Aquestes han estat les alertes dels agricultors ecològics en referència a la pèrdua de territori a Mallorca, mentre pel voltant passaven tractors que ho reforçaven al crit de "Pagesia o mort!". I, just al començament del carrer de Jaume III, es podia llegir una pregunta que intepel·lava directament les empreses hoteleres: "Hotelers, d'on és el que donau de menjar a 17 milions de turistes? SOS pagesia".

Pregunta que els pagesos fan als hotelers: d'on és el menjar que donen a 17 milions de turistes?

Si la pancarta principal deixava clar que "pagesos i ramaders" estan "al límit", altres reclamaven una compensació de la insularitat als agricultors i que es consumeixi el producte local. I també han recordat que "no es tracta de política", sinó de l'existència de la pagesia i del menjar dels ciutadans. "Basta ja. Volem menjar. Volem viure. SOS", es podia llegir a un altre tractor que es dirigia cap a la Delegació del govern espanyol, mentre que un altre recordava que "sense agricultura no menjam".

Un tractor per les Avingudes de Palma.

Alguns també han mostrat sentit de l'humor, com el que recorda que "els ases abans llauraven" i "ara ens governen". "Fora agricultura no hi ha gastronomia" ha estat un altre dels lemes que s'han pogut veure.

Tractors de camí a Palma.

"A la gent cal informar: produïm sa i se’n va enfora, i la merda de fora, aquí la volem menjar", es veia al cartell d'un dels 300 tractors. A més, els pagesos també han reivindicat que es consumeixi producte local a "escoles, residències i hospitals".

Pel que fa a les institucions, hi ha hagut reclamacions a la Conselleria d'Agricultura, perquè no estigui anys a efectuar el pagament de les ajudes. "Fogaiba, espavila", deia un dels cartells, mentre que un altre clamava contra la burocràcia. "Menys burocràcia, més eficàcia", "És molt fàcil sembrar des d'un despatx", "De Brussel·les, ni les cols", "No volem promeses, volem solucions" i "L'administració ens mata" han estat altres consignes referents a les administracions.

També s'han vist missatges en clau positiva, com el que proclamava "Visca Mallorca verda i pagesa". "Estima Mallorca, compra producte local", deia un altre. I no han faltat recordatoris importants, com la necessitat del camp per viure: "Si el camp no produeix, la fam s'expandeix".

Un tractor que reivindica la compra de producte local.

"No podem vendre per davall del preu de cost. Volem preus reals!", "Preus justos per al camp. Sense un agricultor no hi ha menjar" han estat altres reivindicacions que s'han pogut veure durant la tractorada, amb l'exigència dels pagesos perquè els productes de fora de la UE compleixin les mateixes normes que els de dins. "La competència deslleial ens rebenta", es llegia a un tractor, mentre que un altre mostrava el drama de la situació per la qual passa el sector primari: "El camp no es mor, l'estan matant".

stats