Agricultura
Societat 19/02/2024

La tractorada culmina a la Delegació del govern espanyol: "No venim a demanar subvencions, sinó solucions"

Les entitats agràries han entregat les seves reivindicacions

3 min
Els pagesos, concentrats davant de la Delegació del govern espanyol.

Palma"No venim de demanar subvencions, venim a demanar solucions". Així ha resumit el secretari general de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders de les Illes Balears (UPA-AIA), Baltasar Martí, el sentit de la tractorada que aquest dilluns ha col·lapsat els carrers del centre de Palma amb uns 300 tractors procedents de diferents punts de la Part Forana. Segons els representants de les entitats agràries que han convocat la mobilització –Asaja Balears, Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), Unió de Pagesos i Cooperatives Agroalimentàries, a les quals s'ha afegit l'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca–, "ha estat un dia que ha superat les expectatives".

"Esperam que ens escoltin tant a Madrid com a Brussel·les", ha comentat el president d'Asaja Balears, Joan Company, després de la reunió amb el delegat del govern espanyol, Alfonso Rodríguez, a qui s'han entregat les reivindicacions de la pagesia mallorquina. "Hi ha tres reivindicacions nacionals i europees: menys burocràcia, que els pagesos d'aquí puguin lluitar en les mateixes condicions que els productes que venen de fora i la lluita contra el canvi climàtic", ha assenyalat Company. Pel que fa a la problemàtica autonòmica, els agricultors també han fet tres reclamacions: "Un gran pacte agrari per als propers deu anys a les Balears; una defensa del producte local, tant en el sector turístic com a la gran distribució, i l'agilització de tot el que el Fons de Garantia Agrària i Pesquera (Fogaiba) està fent, perquè és l'organisme que tramita i paga les subvencions", ha continuat el president d'Asaja, qui ha remarcat que "els pagesos necessiten cobrar bé i aviat".

Per la seva banda, el secretari general d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, ha qualificat la jornada de "dia històric". "Mai no hi havia hagut tants de tractors", ha remarcat, i ha valorat positivament "el suport de la ciutadania". Quant a la reunó amb Rodríguez, els representants de les entitats han destacat la voluntat d'escolta i de sumar-se al gran pacte per a l'agricultura que varen subscriure fa dies els pagesos amb la Conselleria d'Agricultura i els grups parlamentaris.

El president d'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), Miquel Coll, ha subratllat que la mobilització abasta la pagesia en general, més enllà de si és ecològica o convencional. "Necessitam que la nostra activitat sigui rendible, que puguem desenvolupar-la d'una manera normal i això ens afecta a tots", ha dit. També ha posat en relleu que abandonar l'agenda 2030 i les estratègies europees seria fer una passa enrere. "El futur és l'agricultura ecològica i nosaltres volem posar això damunt la taula. No podem admetre que el missatge que es doni sigui de contaminar més i de fer més ús de fitosanitaris, quan el procés ha de ser a la inversa. La solució als problemes que tenim implica més agroecologia", ha afegit.

La tractorada ha col·lapsat el centre de Palma, inclosos tot el carrer de Jaume III i el Born, davant la mirada dels curiosos i els turistes que solen passejar pel centre de Palma habitualment. Però s'ha desenvolupat sense cap incident. Molts polítics s'han desplaçat a la Delegació del govern per donar suport als agricultors i fer-se fotografies amb ells. De fet, la batlessa de Campos, la popular Xisca Porquer, ha agafat una de les pancartes, com si fos una manifestant més. També hi eren el portaveu del Grup Parlamentari Popular, Sebastià Sagreras, amb la diputada Marga Duran; el batle de Costitx i portaveu d'El Pi al Consell de Mallorca, Antoni Salas; el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, acompanyat pel portaveu dels ecosobiranistes al Consell, Jaume Alzamora, i pel regidor a Algaida Joan Mas Collet, i representants de Vox, com Idoia Ribas, Manuela Cañadas, Toni Gili i Pedro Bestard.

stats