Immobiliari
Societat 13/12/2023

Només una trentena de pisos es lloguen a Palma per menys de 1.000 euros

Les principals plataformes tenen molt poques opcions assequibles i, en canvi, un 20% del que ofereixen costa més de 3.000 euros mensuals

2 min
Pisos al centre de Palma

PalmaL'escalada de preus del lloguer a Palma no atura. Només un 4% dels anuncis de les principals plataformes immobiliàries, com Idealista o Fotocasa, són de pisos amb un preu per davall dels 1.000 euros mensuals. Així, per exemple, la que té més oferta per volum, que és Idealista, només en té 34 per menys de 1.000 euros entre els prop de 1.100 pisos i cases que té disponibles per a lloguer. En canvi, té 220 habitatges, un 20% del total de la seva oferta, amb preus de més de 3.000 euros cada mes.

Els costos són inassumibles per a la major part de la població, tal com admet el Govern en l'exposició de motius del decret llei d'habitatge, on es fa referència al fet que la situació actual està deixant sense possibilitat d'accés a l'habitatge fins i tot la classe mitjana de la societat illenca.

Segons les plataformes esmentades, els pisos més econòmics es troben a la barriada de Ponent, a la zona de Cala Major, i també al carrer d'Aragó o a barriades diverses entre les més denses, si bé el fet és que es comercialitzen molts pocs pisos a zones com Son Gotleu o la Soledat. En opinió de Javier Suárez, un assessor immobiliari independent, "les grans plataformes a vegades no inclouen molts anuncis de determinats barris, però això no vol dir que no hi hagi pisos per llogar o vendre, sinó que l'oferta i la demanda es tramita més entre particulars o per altres vies". Així, pot haver-hi més pisos i cases a preus per davall de 1.000 euros, "però sempre en unes condicions de conservació determinades, i normalment de dimensions petites". Suárez admet que, "per a una família, llogar un pis a Palma avui pot significar tranquil·lament una despesa de 1.300 o 1.400 euros al mes".

El mercat del luxe es va imposant

En canvi, el que sí que queda clar consultant les grans plataformes és que bona part de les propietats són a preus desorbitats, i no necessàriament són habitatges de grans dimensions. Pisos de 90 o 100 metres quadrats que han estat reformats ara mateix s'ofereixen a barriades com l'eixample o el centre de la ciutat per 2.000 euros mensuals de mitjana, amb alguns que arriben als 2.700.

Si se cerquen superfícies i prestacions de major nivell, amb 150 metres quadrats o més, i amb tres o quatre habitacions, a més d'unes ubicacions determinades, els preus ja no baixen dels 3.000 euros. En alguns casos, si la barriada és de les que han vist disparar els preus, el lloguer és només per a rendes molt elevades: una planta baixa de 135 metres quadrats a Son Espanyolet es lloga per 6.000 euros mensuals. A la descripció de l'anunci hi ha una sola paraula: luxe.

Ja no serveix de res allunyar-se del centre

Una de les estratègies per fugir dels preus abusius era sortir a les barriades més perifèriques de Palma. Ara aquesta estratègia ja no acaba de funcionar, i a barriades com el Camp Redó, Son Costa o el Viver hi ha pisos de tres habitacions entre 1.500 i 2.500 euros mensuals.

Entre el luxe màxim, almenys en el cas del lloguer, Son Vida encara manté l'hegemonia, amb diversos xalets per 20.000 euros mensuals i un de sis habitacions i més de 1.200 metres quadrats construïts que costa 45.000 euros cada mes.

stats