Societat 02/06/2023

Només dos dels interins que han estabilitzat la plaça d'FP de Nàutica tenen la titulació exigida per la Marina Mercant

Els professors han reclamat a Educació una "rectificació" immediata per evitar que afecti l'homologació dels títols dels alumnes

ARA Balears
2 min
El president d'Adnea-PIMEM, Álex Casares, acompanyat de docents del sector nàutic-pesquer de les Balears.

PalmaLa Conselleria d'Educació va convocar set places d'estabilització de professors interins al sector nauticopesquer i només dues les han ocupades docents amb una titulació professional acadèmica relativa a la Marina Mercant. Així ho ha denunciat l'Associació del Desenvolupament Nàutic d'Empreses i Autònoms (ADNEA), vinculada a PIMEM. Davant aquest fet, ADNEA ha reclamat a Educació una "rectificació immediata" en els requisits per a l'estabilització docent i que exigeixi la titulació necessària a l'hora d'impartir formació a l'escola nàutica (així ho estipula el conveni internacional, ratificat per 170 països).

La demanda es fa davant la possibilitat que la Direcció General de la Marina Mercant no homologui els títols si no els imparteixen docents titulats, professionals del sector. Si així succeeix, els alumnes no podran navegar, sinó només fer feina a terra. Un dels docents que sí que té la titulació i ha obtingut plaça ha assegurat que no entén per què s'obren places d'estabilització a professionals amb altres titulacions "quan hi ha una llei que obliga que els docents siguin professionals de la Marina Mercant".

Hi haurà problemes per trobar mà d'obra qualificada

Tant Javier Carbajosa com José Gil, l'altre docent amb titulació nàutica, han considerat que el problema es traslladarà al sector nauticopesquer de les Balears, "que no podrà trobar mà d'obra per a les seves embarcacions". Ambdós han criticat que Educació "no hagi fet cas" de la informació de la Direcció General en el qual s'avisava de la necessitat que els docents fossin professionals del sector.

Per altra banda, han explicat que, malgrat que és la Conselleria la que emet els títols acadèmics, aquestes titulacions "no són vàlides per navegar si no estan ratificades per la Marina Mercant". En la mateixa línia, han afegit que ja hi ha cursos de Marina Mercant en escoles privades que s'han tancat per la falta d'idoneïtat dels docents. "Les 1.000 persones que anualment estudien cursos nauticopesquers poden quedar sense homologació acadèmica", han lamentat.

stats