MANIFESTACIÓ
Societat 22/12/2018

“No volem tombar ningú, l’objectiu és aturar l’autopista”

La Plataforma Antiautopistes es manifesta avui amb una marxa

Kike Oñate
3 min
“No volem tombar ningú, l’objectiu és aturar l’autopista”

PalmaAvui la Plataforma Antiautopistes ha convocat la ‘Marxa per una Mallorca més verda, digna i justa’, en contra de la construcció de l’autopista de Llucmajor a Campos. Segons explica una de les portaveus, Margalida Ramis, “no volem tombar ningú, l’objectiu és aturar la construcció de l’autopista”.

L’aprovació, adjudicació i construcció d’aquesta autopista s’ha convertit en un dels punts més polèmics del tercer Pacte de Progrés. Els contraris a l’obra consideren que encara estan a temps perquè hi hagi una decisió política que pugui aturar el projecte, tot i que “tindrà un cost polític i econòmic”, assegura Ramis.

En aquest sentit, la portaveu de la plataforma afirma que la lluita contra la construcció “canalitza les crítiques que s’han fet al Govern durant tota la legislatura en matèria mediambiental”. A més, recorda que “dins la plataforma hi ha militants de MÉS per Mallorca”.

Possibilitats

Respecte de si la mobilització arriba tard, atès que el projecte és conegut des de finals dels anys noranta, Ramis creu que “mai es pot saber quan sorgirà una oposició articulada”. Però ara, “quan s’han vist les incoherències de l’esquerra, la gent s’ha començat a moure”, explica. A més d’això, “els crítics que hi havia en el seu moment es varen anar apagant i és evident que a Campos no hi ha un caliu de gent contrària a l’obra”, afirma.

Aquest fet es deu, segons Margalida Ramis, al fet que no s’hagi plantejat cap projecte alternatiu real. A més a més, la idea de construir una autopista fa massa temps que es coneix perquè pugui generar una oposició duradora.

Sobre si aquesta iniciativa pot resultar negativa per a la repetició d’un nou executiu progressista en les pròximes eleccions, Ramis explica que “no és una qüestió de desgastar l’esquerra. Aquestes polítiques fan mal perquè el model no és sostenible i cal aturar-lo ara, governi qui governi”.

D’aquesta manera, malgrat que les obres varen començar fa unes setmanes, els ecologistes afirmen que “no tiram la tovallola i veim possibilitats d’un canvi”.

Fins a 150 persones s’han inscrit al dinar organitzat després de la caminada, en el qual es durà a terme una assemblea per parlar sobre la situació; els glosadors Macià Ferrer, Miquel Servera i Miquel Àngel Adrover hi intervindran més tard. A banda d’això, s’espera que la participació superi les 200 persones, ja que “evidentment no és una manifestació com la de l’any passat, anomenada ‘Fins aquí hem arribat’, ja que “es tracta d’una caminada com la que es va fer a Menorca en contra de la carretera general o, en el seu moment, a l’ampliació del vial entre Inca i Selva”, indica Ramis.

A partir de les 10.30 h, tant a peu com amb bicicleta, els manifestants recorreran des de la plaça campanera de Can Pere Ignas els quasi nou quilòmetres que separen aquest poble del passeig de Jaume III de Llucmajor.

Suports

El manifest contra l’autopista que la Plataforma presentà el 10 de novembre va superar les 3.000 adhesions, un centenar de les quals foren de diverses entitats de les Illes, com Apaema (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca), Arran Palma, CGT-Balears, Consumidors i Usuaris de les Illes Balears, CUP Palma, Escola Lliure de Mallorca, Esquerra Unida, Jubilats per Mallorca, Joves Arquitectes de Mallorca i Lobby de Dones, i les plataformes Salvem Portocolom i Volem via verda, entre d’altres.

stats