Meteorologia
Societat 08/03/2023

La neu a Mallorca “té els dies comptats”

Aquest pròxim cap de setmana s'esperen temperatures màximes que poden superar els 21 graus a Deià

2 min
Neu a la Serra de Tramuntana

PalmaLes nevades històriques que la setmana passada va deixar la borrasca Juliette al seu pas per Mallorca a poc a poc s'han anat fonent. El meteoròleg Miquel Salamanca ha explicat en un fil de Twitter què passarà amb els gruixos que es van registrar a la serra de Tramuntana, i és que "la neu a Mallorca té els dies comptats". L'augment suau de les temperatures, no acompanyat de vent, ha permès fins ara que es fongui de manera progressiva i amb una bona infiltració, un fet que "té efectes positius sobre els recursos hídrics". Tot amb la vista posada en l'aprovisionament per a l'estiu, època de l'any en què les precipitacions són mínimes i el consum és màxim a causa de la pressió humana derivada de la temporada turística.

Si més no, Salamanca explica que hi ha una part de la neu que "mai s'arriba a fondre" i que passa directament del seu estat sòlid a l'estat gasós. A aquest fet hi contribueixen l'aire sec i el vent, que "eixuguen la neu, que s'integra a la humitat de l'aire".

En els pròxims dies es preveu circulació de ponent, "amb vent ressec i càlid", amb capacitat d'absorció de la humitat i afavorit pel vent persistent, que el "renovarà constantment". El resultat serà que la neu desapareixerà de "manera ràpida i no tan profitosa". Malgrat tot, els amants de la neu encara tenen un consol, i és que no ho farà de manera uniforme, ja que "en quedaran clapes probablement més d'una setmana", que aguantaran "gràcies al gruix acumulat i a l'orografia". La intensitat de les precipitacions han permès formar dunes i congestes –acumulacions de neu en clotades. Aquestes dues formacions aguanten millor la meteorologia a causa del volum de neu acumulat i perquè "s'aïllen bé del subsol". Si el temps es manté estable i queden protegides del sol, "aguanten setmanes", explica Salamanca.

Temperatures primaverals

Del fred de la setmana passada es passarà a les temperatures anòmales per a l'època de l'any que es registraran a finals d'aquesta. A Palma, per exemple, s'esperen 23 graus dissabte, 21 a Valldemossa i 22 a Deià. Aquesta situació influirà en la velocitat de fusió de la neu, i farà que la gent pugui triar entre anar a veure les darreres restes a les zones més altes de la serra de Tramuntana o anar a prendre el sol a la platja –i nedar, els més atrevits.

stats