Societat 26/11/2021

Neu, fred i pluges

Miquel Bernis
1 min
L'anticicló durà una massa de fred polar que afectarà l'illa 24 hores

PalmaS’està acabant un novembre històric pel que fa a precipitacions, i tot fa pensar que encara els pròxims dies continuaran apareixent algunes ruixades. Una potent entrada d’aire fred inflarà els niguls i farà que apareguin xàfecs molt irregulars però localment intensos. La pluja afectarà, sobretot, la serra de Tramuntana i Menorca, però durant el cap de setmana no és descartable també en altres indrets. El canvi de temps obrirà la porta al fred i provocarà que la sensació d’hivern vagi a més.

Diumenge la cota de neu arribarà a baixar dels 1.000 metres i podria tornar a nevar a la serra de Tramuntana. Entre diumenge i dimarts amb prou feines s’arribarà als 12 o 13 graus al migdia, i el vent, a més a més, farà que la sensació tèrmica sigui encara més baixa. Fins dilluns els cops de vent d’entre mestral i ponent superaran fàcilment els 50 o 60 km/h, cosa que farà que la situació marítima torni a empitjorar. L’Aemet alerta d’onades d’entre dos i tres metres gairebé a qualsevol punt costaner de les Balears. La part central de la setmana que ve serà més tranquil·la, i de nit farà fred però els migdies seran més agradables. Al voltant de dijous el pas d’una altra pertorbació podria causar més pluges a Menorca i, en menor mesura, a Mallorca. La borrasca passarà ràpid, però tornarà a reactivar el vent i l’ambient d’hivern. El més probable és que el cap de setmana del pont sigui més tranquil i menys fred. 

La predicció meteorològica de la setmana
El consell

Els moments en què aparegui el sol sortiu fora i aprofitau per absorbir una mica de vitamina D. Des que va començar el mes de novembre, a Palma i a Maó hi ha hagut un 53% menys d’hores de sol del que és habitual, i a Eivissa el dèficit és del 45%. 

Que no us sorprengui

Palma ha batut el rècord de precipitació mensual. Amb dades des del 1978, els 267 l/m² acumulats aquest mes superen de llarg els 219 que es recolliren l’octubre del 1994. A Maó hi ha hagut 15 dies amb pluja de com a mínim 1 l/m²; en falta un per al rècord.

stats