Societat 28/08/2018

Neixen 70 capgrossos de ferrerets al zoo de Barcelona

Aquest amfibi està catalogat en perill d'extinció des que va ser descobert, a finals dels anys 80

Maria Catany
2 min
82 ferrerets nascuts a Barcelona tornen a la Serra de Tramuntana per Nadal

PalmaBones notícies per a la fauna de Mallorca. Un any més la reproducció del ferreret a les xarxes de criadors professionals, situades a diferents països, ha donat fruit. En aquest cas parlam del zoo de Barcelona, on han nascut 70 capgrossos de ferreret.

El ferreret està catalogat en perill d'extinció des que va ser descobert, ja que la l'administració va prendre mesures per conservar-lo tant en l'àmbit normatiu com aportant recursos per al creixement biològic de l'espècie. D'aquesta manera, la seva protecció legal va arribar abans que la protecció científica. Segons el biòleg Samuel Pinya, expert en aquesta espècie autòctona, el primer pla de recuperació d'aquesta espècie es va redactar l'any 1991, quan només es coneixien 14 poblacions d'aquest amfibi. Avui dia, assegura, aquesta xifra s'ha multiplicat i arriba a les 30 poblacions, que s'han pogut crear a diferents zones de Mallorca des del començament dels programes de protecció.

Problemes de conservació del ferreret

La reproducció del ferreret va lligada a la presència de volums permanents d'aigua. El problema és que hi ha torrents en què, per diversos motius, s'ha perdut la reproducció de l'espècie per l'evaporació excessiva. Es coneixen dos llocs concrets on s'ha perdut el ferreret per aquesta causa: un és el torrent d'Almadrà i l'altre el sector del Gorg Blau, a Turitxant.

Una altra de les amenaces és que són depredades per espècies introduïdes a l'illa. La principal depredadora és la serp d'aigua, que ha afectat, sobretot, el torrent de Lluc, cosa que ha fet disminuir la població de larves un 82%. Per això, una de les tasques del programa de protecció és el control d'aquesta espècie a les zones on hi hagi poblacions de ferrerets. A més, encara existeix desconeixement de la biologia de l'espècie, dels seus depredadors i de la seva dinàmica de població.

Els paràsits i les malalties també posen en perill el ferreret. Es considera el més perillós un fong microscòpic que provoca una infecció cutània a l'amfibi. El fet més preocupant d'aquest fong és que se n'ha confirmat la presència en zones com Escorca.

stats