Societat 17/08/2020

Neix la primera tortuga marina documentada a una platja de les Illes Balears

L’ou ha desclòs a la Mesquida i forma part de la posta registrada el juny a Menorca

Ara Balears
3 min
Imatge de la tortuga.

PalmaUna tortuga babaua (Caretta caretta) ha nascut a la platja de la Mesquida, a Maó, aquesta matinada després de 59 dies d'incubació. S'ha convertit, així, en el primer exemplar documentat que neix a una platja de les Illes Balears. Cal recordar que va ser dia 19 de juny a Punta Prima (Sant Lluís) que la tortuga va pondre els ous, els quals foren traslladats posteriorment a la Mesquida per tal d’afavorir unes condicions òptimes de desenvolupament que facilitassin la viabilitat de la posta.

La voluntària que custodiava el niu aquesta nit ha notificat l’observació de la sortida d’una tortuga i ha activat el protocol corresponent. Els tècnics del centre de recuperació de fauna hi han acudit i han preparat el petit queloni per traslladar-lo a les incubadores del centre.

Com que es vol afavorir que els exemplars femelles tornin a pondre ous a la platja on han nascut, abans de preparar-los per al trasllat se l'ha deixat una estona dins el niu amb l’objectiu que agafàs l’empremta de la platja. Serà el Palma Aquàrium, amb el qual la Conselleria de Medi Ambient i Territori manté un conveni de col·laboració, qui s’encarregarà del trasllat.

Una vegada siguin a les instal·lacions del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), juntament amb la de la posta que s’espera a Eivissa, es decidirà com es distribuiran entre aquaris col·laboradors, que s’encarregaran de criar-les fins que compleixin un any. Els experts en recomanen el trasllat per garantir-ne la supervivència, ja que en l'entorn natural només una de cada 100 passa del primer any de vida, i una de cada 1.000 ho fa a l'edat reproductora.

Aquesta és la dotzena tortuga que neix d’aquesta posta. Les altres onze nasqueren passats 48 dies: vuit a les incubadores del Centre de Recuperació de Fauna gestionat pel COFIB i pel GOB a Menorca i les altres tres a les instal·lacions del COFIB a Mallorca. Aquests exemplars s’han traslladat ja a les instal·lacions del LIMIA, on han menjat per primera vegada.

Des del 6 d’agost, una cinquantena de voluntaris de GOB Menorca, OBSAM, Per la Mar Viva i Menorca Preservation Fund vetlen 24 hores el niu per tal d’evitar molèsties i vigilar possibles naixements. La custòdia del niu continuarà activa, perquè durant les pròximes hores podrien sortir més tortugues del niu, on encara queden 89 ous.

Sexatge de les tortugues d'Eivissa

El dimarts 18 d’agost està previst el sexatge de les tortugues marines que varen néixer a Eivissa l’any passat. Els exemplars es troben en el moment idoni per passar pel procediment, que farà un equip de l’Oceanogràfic de València, encapçalat per l’expert José Luis Crespo. Es tracta d'una breu i simple intervenció quirúrgica per saber el sexe de les tortuges, que es durà a terme a les instal·lacions que ha cedit l’hospital veterinari Aragó, el més preparat per a aquest tipus de tasca. Saber el sexe de les tortugues permetrà tenir informació útil per predir quines podrien tornar a les platges de l’illa a pondre ous. Són les femelles les que retornen al lloc on es va fer la posta, un fenomen que es coneix com a filopatria.

Està previst que els exemplars nascuts a Eivissa s’alliberin aquesta tardor, quan ja hauran complert un any i hauran arribat al pes i les dimensions òptimes. A alguns d’aquests quelonis se’ls posarà un radiotransmissor, que servirà per obtenir informació biològica dels animals. Entre l’estiu passat i el d’enguany s’han registrat quatre postes de tortuga marina a les Illes Balears. La primera de la qual es va tenir constància va ser a la platja d’en Bossa; la segona, al Cavallet, la tercera a Punta Prima i la quarta a Cala Nova.

stats