Violència sexual
Societat 29/03/2023

Almenys quatre agressions sexuals al Màgic de Badalona: "Ho hem de parar"

La mare d'una jove de 17 anys descriu la violació múltiple que va patir la seva filla als lavabos del centre comercial

4 min
Façana del centre comercial Màgic de Badalona.

BarcelonaFa gairebé mig any que no va a classe. Un dia d'agost va anar a comprar amb una amiga seva al centre comercial Màgic de Badalona. L'amiga va marxar i es va quedar sola. Una desena de nois la van aturar i, a punta de navalla, la van obligar a entrar en un dels lavabos del centre. Només hi van entrar tres joves, els altres es van quedar a fora vigilant. A dins, dos nois la van forçar. El tercer no va tenir temps: la noia va aconseguir fugir i va avisar un vigilant de seguretat. No la van atendre. Té 17 anys.

Emocionada, la Teresa Prados descriu l'infern que va viure i viu la seva filla. Encara no pot anar a classe, es medica i van passar set mesos abans no va tenir força per denunciar els fets. Ella no és l'única, i per això aquest dimecres la Teresa ha fet un pas endavant i ha parlat amb els mitjans de comunicació. Ha comparegut al costat de l'organització feminista Lliures i Combatives, el Sindicat d'Estudiants i el comitè de mares contra la violència sexual a Badalona, que ha creat ella mateixa. "És l'única manera que ens facin cas. Tot el que direm avui ho hem viscut amb carn pròpia, i ho hem d'aturar", ha afirmat la Teresa. Han convocat una manifestació per al 29 d'abril a la plaça de la Vila.

Uns dies abans de la seva filla, també l'estiu de l'any passat, una altra noia de 16 anys hauria patit uns fets semblants, també als lavabos del Màgic. Encara no s'hauria atrevit a denunciar els fets, segons ha explicat la Teresa, que està en contacte amb la família. Quatre mesos més tard, una nena d'11 anys també va anar al centre comercial amb una amiga. També es va quedar sola i un grup de nois, de nou a punta de navalla, la van obligar a anar fins al lavabo i la van forçar. El seu cas va sortir a la llum el 7 de març. Tres setmanes després, ja són quatre, segons fonts properes a la investigació, els casos d'agressions sexuals al voltant del centre comercial que els Mossos estan investigant. "No són casos aïllats, està passant als nostres carrers, als nostres centres educatius", ha denunciat la Teresa, que també ha criticat la "impunitat" del centre comercial.

La Teresa Prados parlant durant la roda de premsa d'aquest dimecres davant del centre comercial Màgic de Badalona.

Del quart cas és del que ha transcendit menys informació, però no hauria passat en un lavabo, sinó als accessos del Màgic. A més, l'octubre de l'any passat, unes setmanes abans de la violació múltiple a la noia d'11 anys, els pares d'una altra nena d'11 anys van denunciar que havia sigut víctima de tocaments per part d'un grup de joves en un túnel del terror que s'organitza a l'antic escorxador del barri, just al costat del centre comercial Màgic. Els agressors, identificats per la policia, eren menors de 14 anys i els Mossos no els van detenir. Aquest podria ser un cinquè cas.

Presumptes autors

La investigació més avançada és la de la nena d'11 anys, ja que la policia catalana va aconseguir identificar un grup de cinc adolescents com a presumptes autors. Els Mossos només en van poder detenir dos perquè la resta tenen menys de 14 anys i, per tant, són inimputables judicialment. En el cas de la filla de la Teresa, encara no hi ha hagut cap detingut, tot i que la Teresa ha explicat que han identificat un jove que també hauria participat en l'agressió a la nena d'11 anys quatre mesos després.

La Teresa es queixa també de l'atenció que han rebut la seva filla i la família des de tots els àmbits. Per una banda, assegura que el periple a la comissaria no ha estat fàcil i que la seva filla s'ha sentit qüestionada pels Mossos d'Esquadra. "Ens han dit que callem, que no fem soroll. Em van dir que no em podien donar informació. No callarem", ha sentenciat. També denuncia que els serveis socials no els han acompanyat com calia. Assegura que tot i que van acudir al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) quan tocava, el protocol no es va activar fins al 17 de gener, i fins al març no li van trucar de l'Hospital Germans Trias. "La meva filla està abandonada, com moltes altres víctimes. Si hagués passat a Pedralbes no hauria fallat res. L'abandonament és total perquè som de Badalona", ha criticat. Finalment, la Teresa també es queixa que no s'ha pogut reunir fins fa pocs dies amb els responsables del centre on estudia la seva filla –l'Institut Enric Borràs, el mateix on acudeix el germà de la víctima d'11 anys i alguns dels seus presumptes agressors– tot i que la trobada la van demanar al novembre.

Precisament aquest dimarts representants de l'Ajuntament de Badalona s'han reunit amb membres de l'Hospital Germans Trials i Pujol, la Guàrdia Urbana, els Mossos i el mateix Màgic per abordar la situació. Un dels acords ha sigut reforçar la seguretat interior i exterior del centre comercial per evitar nous casos d'agressions. Les mesures de reforç passen pel patrullatge a peu d'agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana.

stats