Obituari
Societat 17/02/2024

Mor Tomeu Beltran, expresident del Reial Mallorca

Va ser un dels primers divulgadors de la sanitat a la televisió de l'Estat i un dels directius més recordats de la història del club vermelló

ARA Balears
3 min
Tomeu Beltran durant la seva etapa com a president del Reial Mallorca

PalmaBartomeu Beltran, un dels expresidents més recordats del Reial Mallorca, ha mort aquest dissabte a Madrid a 74 anys a causa d'una insuficiència renal. Beltran va ser un reconegut metge i pioner de la divulgació sanitària a través de la televisió a Espanya, va presidir el club vermelló del 1995 fins al 1998 i és recordat amb gran estima per l'ascens a primera divisió i la final de la Copa del Rei del 1998.

Nascut a Campanet el 1949, fill de guàrdia civil, Bartomeu Beltran es va llicenciar en Medicina a la universitat de Valladolid i s'especialitzà en Ginecologia a la universitat Complutense de Madrid. Va entrar a l'exèrcit i i va exercir de ginecòleg a l'hospital militar Gómez Ulla, actualment conegut com a Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla, a Madrid. Beltran també va ser membre de la Societat Ginecològica Espanyola i de la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia i Acadèmic de les Reials Acadèmies de Múrcia i Valladolid.

Com a divulgador de temes de salut, el doctor Beltran, com era popularment conegut, va iniciar-se en la ràdio a principis dels anys 80, a programes com La salud es lo que importa i, posteriorment, En buenas manos i ¿Qué me pasa doctor?, tots ells de gran difusió arreu de l'Estat. Molt lligat a Antena ràdio i televisió, va dirigir i col·laborar a nombrosos programes durant dues dècades.

Durant la seva trajectòria com a metge i divulgador va rebre diversos guardons, com la medalla d'Or de la Creu Roja (1982), el premi de l'Organització Mundial de la Salut (1988), el premi del Ministeri de Sanitat i Consum, el premi Ondas (1990) i l'Antena d'Or de la Comunicació.

Pel que fa a la seva història com a president del Reial Mallorca, l'any 1995, Beltran, mitjançant la seva empresa Vitaplan S. L., va comprar el 84% de les accions del club i va ser-ne el president durant tres anys. El seu mandat va acabar el 1998 quan va vendre les accions a Antonio Asensio i va deixar la presidència del club.

Durant la seva presidència, el Mallorca va aconseguir tornar a Primera divisió després d'una històrica i heroica temporada que es va segellar amb l'ascens en el camp del Rayo Vallecano. A més, el club vermell va arribar també a la final de la Copa del Rei de l'any 1998 que el Reial Mallorca va perdre contra el Barça.

A més dels mèrits esportius que es varen aconseguir durant la seva presidència, Beltran sempre serà recordat pels aficionats barralets per la feina que va fer per recuperar i potenciar l'afició pel club i el mallorquinisme.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens ha publicat un tuit on lamentava la mort del metge mallorquí i assegurava que el seu adeu suposava la pèrdua d'un "gran professional que es va guanyar l'estima de tothom per la seva tasca". "Perdem un dels grans divulgadors de la medicina i la vida saludable no sols a les nostres illes, sinó a tota Espanya", ha destacat Prohens. A més, també ha agraït la feina que va fer pel Reial Mallorca i pel mallorquinisme

Per la seva banda, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, també ha utilitzat el seus perfils a les xarxes socials per enviar el condol als familiars i amics de Beltran i recordar el seu paper en la divulgació sanitària i en el mallorquinisme.

Atresmedia, grup mediàtic del que va formar part durant molts anys, també ha fet una piulada on lamenten la pèrdua d'un "referent durant dècades de la divulgació sanitària". Formava part d'aquesta casa des de la fundació. El nostre més sincer condol a familiars, amics i companys".

Poc després que es fes pública la seva mort, el Reial Mallorca ha fet una piulada a través del seu compte de X (abans, Twitter) on agreix la seva labor: "Gràcies per fer el nostre Mallorca més gran". De fet, molts altres club del futbol professional com el Reial Madrid, el València o las Palmas, entre d'altres, també han fet piulades lamentant la mort del mallorquí i recordant el seu paper dins el món del futbol.

El Mallorca Palma Futsal, per la seva banda, ha fet també una piulada lamentant la mort del divulgador i expresident del Reial Mallorca. "Se'ns va un dels millors dirigents que hem tingut en l'esport balear", han remarcat a la piulada a la xarxa social X.

La Federació de Futbol de les Illes Balears també ha lamentat la mort del doctor Beltran i ha enviat el seu condol a familiars i amics de l'expresident del Reial Mallorca.

La Reial Federació Espanyola de futbol també s'ha sumat a les condolències per la mort del divulgador mallorquí en una piulada on lamenten la seva mort i envien el condol a familiars i amics.

stats