Economia
Societat 22/09/2022

El món polític i empresarial es rendeix a Escarrer, fundador de l'imperi Melià

El rei Felip VI, que ha lliurat a l'empresari mallorquí el premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial, ha destacat la contribució de la companyia "a difondre la marca Espanya a tots els continents"

3 min
Escarrer en el moment que Felip VI li lliura el guardó

Palma"Som un home de dilatada experiència, feliç i realitzat". Així s'ha expressat Gabriel Escarrer, fundador del grup hoteler Melià, després de rebre per part del rei Felip VI el premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial al Palau de Congressos de Palma. Escarrer, que va crear fa 60 anys el que s'ha convertit en un dels majors imperis hotelers del món, s'ha mostrat emocionat pel guardó. "Som un afortunat per desenvolupar una extensa carrera en el turisme, que ha de servir per agermanar països, escurçar distàncies, fer amics i crear benestar social", ha destacat.

L'acte ha reunit gran part de la plana política balear, amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la delegada del govern, Aina Calvo, i representants de l'oposició com Patricia Guasp (Ciutadans) i Marga Prohens (PP). Per part de l'executiu estatal, hi ha acudit el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i també el que fou president del Parlament Europeu i ministre de Turisme en el primer govern de Felipe González, Enrique Barón.

D'altra banda, quant al sector hoteler, hi han estat presents la CEO d'Iberostar, Sabina Fluxà, i la presidenta executiva del Grup Piñero, Encarna Piñero, entre d'altres. De fet, en el vídeo de presentació de l'acte, que ha repassat la vida de l'empresari a través de distints testimonis, hi ha participat el fundador d'Iberostar, Miquel Fluxà, qui ha parlat d'Escarrer "com un dels meus dos mestres, juntament amb el meu pare".

Tant Escrivà, com Armengol, Felip VI i el mateix Escarrer han subratllat les dificultats que ha sobrepassat el turisme en els dos darrers anys, amb les conseqüències de la guerra a Ucraïna, que s'han sumat a la pandèmia. En aquest sentit, el fundador de Melià ha assenyalat "la importància de donar suport al turisme, que tornarà a ser la força motriu que impulsi la recuperació sostenible".

El monarca ha alabat el fet que Melià "ha contribuït a difondre la marca Espanya a tots els continents", i li ha agraït "l'exemple de dedicació i compromís". El discurs del rei ha girat al voltant de la figura d'Escarrer, però també de la problemàtica de l'atur juvenil, aprofitant la presència de gran part de l'empresariat illenc. "Requereix el major dels compromisos, i som molt conscient que empresaris i emprenedors exerceixen un paper central en el futur immediat", ha indicat.

El ministre d'Inclusió ha fet valer "l'esperit cooperatiu" de Melià, reflectit en el fet que al llarg de la pandèmia "sempre han donat inputs valiosos per adaptar el sistema de protecció", i amb els refugiats ucraïnesos la cadena hotelera "s'ha posat a disposició" d'acollir-los en els seus establiments. Per la seva banda, la presidenta del Govern ha destacat "la capacitat de diàleg", "la capacitat de ser un visionari, portar el turisme a tot el món, la qual cosa ha permès posar les Balears en un primer nivell" i, a més, el fet de "dibuixar un model turístic diferent". Armengol ha destacat també que Escarrer "ens ha acompanyat en la tramitació de la llei turística" per treballar en els eixos de la sostenibilitat social i ambiental.

El guardó, un estímul per a Escarrer

El fundador de Melià ha apuntat que rebre el guardó "és un estímul més per continuar contribuint a aquesta empresa turística que tant m'apassiona". La cadena hotelera, dirigida actualment per Gabriel Escarrer fill, està present en 40 països, amb 380 hotels i més de 200.000 places. "He de destacar l'equip humà, que és el primer i millor actiu de la companyia, i la família, que n'és la columna vertebral", ha afirmat.

stats