El ministeri de Sanitat descarta reduir encara més les quarantenes per covid

El Consell Interterritorial manté l'aforament esportiu al 75% a l'exterior i al 50% en poliesportius

3 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa posterior al consell interterritorial de Salut d'aquest dimecres.

MADRIDEl ministeri de Sanitat descarta, per ara, retallar els dies de les quarantenes per covid, és a dir, reduir-los dels 7 actuals als 4 o 5. La ministra Carolina Darias ha considerat que és un debat que "està absolutament allunyat" i que durant el Consell Interterritorial d'aquest dimecres amb les comunitats autònomes només un conseller de Sanitat autonòmic ho ha plantejat. "Hem de ser conscients de la situació en la qual ens trobem. Tenim una incidència molt elevada i ara cal seguir així", ha reiterat Darias durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial. La ministra ha posat l'èmfasi en el fet que es mantindran els set dies mentre les persones tècniques que assessoren no plantegin una altra cosa. "Fins al moment no ho han fet", ha conclòs.

Per ara, quatre comunitats s'han mostrat favorables a reduir quarantenes: Madrid, Castella-la Manxa, el País Valencià i Galícia. El conseller de Salut de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, ha insistit aquest dimecres, just abans de la interterritorial, que "seria positiu" reduir les quarantenes dels positius perquè "[la variant] òmicron actua d'una altra manera". Així, s'ha alineat amb les demandes de la patronal madrilenya CEIM.

Durant la seva compareixença, Darias també ha informat que s'ha acordat mantenir durant un mes més els aforaments actuals als espais esportius. En concret, la reducció al 75% de l'aforament pel que fa als espais a l'aire lliure, com els estadis, i al 50% en cas d'espais tancats com els poliesportius. D'aquesta manera, el ministeri i les comunitats decideixen prorrogar unes mesures que van adoptar a finals de desembre, quan la sisena onada del covid es va començar a desbocar.

Pel que fa al sistema de vigilància del coronavirus i l'estratègia de gripalització, la ministra de Sanitat ha defensat que cal estudiar un nou sistema de vigilància de la pandèmia, però "mai abans que acabi la sisena onada". Sobre la situació actual, ha recordat que els contagis són set cops superiors als que hi va haver en la tercera onada, però que les hospitalitzacions i els ingressats a l'UCI es mantenen en les xifres que hi va haver aleshores i, per tant, "això permet avançar cap a un nou sistema".

Pendents de l'EMA

Després que l'EMA avalés a mitjans de desembre l'ús d'emergència de la píndola de Pfizer contra el covid, Darias ha anticipat que demà dijous l'organisme "podria autoritzar-ne" també l'ús comercial. Darias, però, ha recordat que el procés de compra conjunta a escala europea d'aquest fàrmac encara "trigarà un temps" i que per això el govern espanyol fa temps que està negociant paral·lelament amb la farmacèutica per adquirir-ne 344.000 dosis, a banda de les que pugui comprar després amb la resta d'estats membres. Sigui com sigui, després encara caldrà saber els criteris de l'Agència Espanyola de Medicaments per determinar a quins pacients es recepta aquesta píndola, ha dit Darias.

Amb tot, segons les dades notificades aquest dimecres pel ministeri de Sanitat, en les darreres hores s'han sumat 52.034 casos de covid més. Unes dades inferiors respecte a les de l'últim dia, cosa que segons Darias evidencia la tendència a la baixa de l'evolució epidemiològica. Pel que fa a les defuncions, a l'informe d'aquest dimecres s'hi han sumat 215 morts més en comparació amb l'últim informe d'ahir dimarts. Una dada que des del ministeri de Sanitat atribueixen al retard d'algunes comunitats en la notificació de les defuncions. La xifra total de contagis a Espanya ja s'enfila fins als 9.529.320 des de l'inici de la pandèmia, segons dades oficials, i la incidència acumulada els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants és de 3.194 casos.

stats