Societat 19/09/2021

Mig miler de persones es manifesten a Palma contra "l'ampliació encoberta" de l'aeroport de Son Sant Joan

Els col·lectius ecologistes i veïnals han demanat al Govern, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma que es posicionin clarament en contra de l'ampliació

ARA Balears
2 min
Imatge de la concentració, aquest diumenge a les escales de la Seu.

PalmaPalma s'ha sumat a l'onada de manifestacions que s'han convocat a Barcelona i Madrid per protestar contra les ampliacions dels aeroports. A Ciutat, prop de 500 persones, segons l'organització, s'han concentrat a les escales de la Seu a les 12 h amb pancartes amb lemes com "Ampliació aeroport, no", "Aena, anomalia democràtica consentida, prou", "Sant Jordi diu: no més avions, no més renou", i "In Mallorca, fewer planes and more birds" ("A Mallorca, menys avions i més ocells").

A la manifestació, membres de diferents col·lectius ecologistes i veïnals -com ara el GOB i les associacions de veïns de Palma i Coll d'en Rabassa- han llegit un manifest defensant que el projecte per a l'aeroport "només respon a interessos econòmics d'Aena" i va en contra dels interessos de la població. A més, han acusat l'empresa de treballar, des del 2019, amb una ampliació "encoberta", ja que neguen l'ampliació i l'increment de la capacitat.

En aquesta línia, també han assegurat que Aena vol reconvertir espais d'ús públic "en part del seu negoci privat", cosa que significaria un agreujament "dels problemes acústics" que tenen les barriades properes a Son Sant Joan. "L'ampliació afecta el principal repte de la humanitat, que és el canvi climàtic", han clamat. I han assenyalat que el projecte provocaria un increment del 15% de les emissions de CO2 per al 2025 i quatre milions més de passatgers.

Aquesta previsió, consideren, que "intensificarà els problemes socials derivats de la massificació", com ara el consum de territori, els recursos naturals, la dificultat per accedir a un habitatge "i el col·lapse" del sistema de transport basat en el vehicle privat.

Per acabar, han demanat al Govern balear, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma que es posicionin clarament en contra de l'ampliació i facin pressió al govern espanyol perquè paralitzi el projecte. "El Govern aprovava fa dos anys la Declaració d'emergència climàtica. De veritat és coherent si es consent una ampliació de l'aeroport", s'han demanat.

stats