Societat 07/09/2022

Metges del Món denuncia que Son Banya és un "abocador insalubre"

Fonts d'Emaya asseguren que fan net el poblat de Palma cada setmana

2 min
Una de les imatges publicades per Metges del Món del poblat Son Banya.

PalmaJa fa més de vint anys que Metges del Món intervé a Son Banya, però el poblat no havia estat tan "abandonat" com fins ara, denuncia el seu president a les Illes i vocal d'Exclusió Severa, Xavier Mesquida. L'entitat ha denunciat aquest dimarts a través del seu compte de Twitter la situació en què es troba el barri –que té el nom oficial de Son Riera–, el qual qualifiquen d'"abocador insalubre" per la quantitat de fems que s'acumula a les esplanades que hi ha just davant algunes de les barraques.

"Des de fa un temps hem detectat que Son Banya està abandonat. Això és un abocador de fems il·legal i suposa unes condicions d'insalubritat amb risc d'infeccions", alerta Mesquida. L'ONG coneix de prop el poblat: s'hi desplaça dos pics per setmana amb el programa d'intercanvi de xeringues i ofereix una mínima atenció sociosanitària a les persones que van a la seva unitat mòbil. D'ençà que la Creu Roja va deixar d'anar-hi amb el metabús –amb el qual dispensaven metadona a diferents punts de Palma–, Metges del Món són l'única entitat que entra dins Son Banya.

El president de l'ONG acusa la situació, sobretot, al procés de desmantellament del poblat que fa anys que l'Ajuntament de Palma pregona. Metges del Món dona suport a la mesura, però Mesquida considera que ha generat la idea que "ha de desaparèixer, que ja no existeix". I no és així. “Son Banya continua sent el que era, encara que hagi minvat molt. No hi ha el volum de negoci que hi havia, per exemple. Però hi continuen vivint famílies", adverteix el voluntari.

Emaya hi neteja cada setmana

Per part seva, fonts d'Emaya asseguren que els serveis de neteja hi van "cada setmana". Sobre la situació que reflecteixen les imatges de Metges del Món, es neguen a fer "valoracions sobre l'acumulació de residus", malgrat que mantenen que "és la feina d'Emaya retirar-los". A banda d'això, aquestes mateixes fonts recorden una de les darreres intervencions a Son Riera, que van recollir en una publicació a Twitter ahir, dia 5 d'agost.

En aquest sentit, el president de Metges del Món Balears reconeix que l'empresa municipal de neteja hi va a fer net, però puntualitza que hi ha una part del terreny que pertany a l'Ibavi (Institut Balear de l'Habitatge), competència del Govern, i que és la que probablement ha acabat convertida en un abocador. Així, mentre que l'Ibavi no s'encarrega de la seva propietat, l'Ajuntament de Palma es limita a netejar els solars que són seus.

stats