Societat 11/10/2019

Més pisos per edifici i més petits, una de les solucions a l'habitatge que el Govern i els promotors estudien

El conseller Marc Pons ha dit que s'estudien fórmules desconegudes a les Balears per incrementar-hi la borsa de pisos disponibles

Carles Tudurí
2 min
El Govern reclama la col·laboració del sector privat per construir habitatge a preu assequiblee

PalmaEl Govern i els promotors immobiliaris s'han reunit aquest divendres per tractar possibles solucions a la falta d'habitatge, una de les quals podria ser l'autorització de construir més pisos per edifici i d'una dimensió inferior al que es comercialitza habitualment. Aquesta és una de les propostes que ha donat a conèixer el president de l'Associació de Promotors Immobiliaris de les Illes Balears, Luis Miguel Martín, al conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons.

Martí ha explicat que s'ha de revisar el tema de les densitats d'edificabilitat perquè està basada en una ocupació de tres persones per habitatge, "tot i que en l'actualitat està sobre 1,9 persones". Per això, els metres quadrats que es necessiten actualment són inferiors al que s'està construint, expliquen els promotors. Això permetria dissenyar pisos més petits, que a més tindrien un preu més baix, la qual cosa facilitaria l'accés a l'habitatge. "Allà on ara es fan 10 habitatges, se'n podrien construir 12 o 14", ha precisat Martí.

El conseller ha dit que la reunió d'aquest divendres era la primera presa de contacte per iniciar l'elaboració del paquet de mesures de xoc que prepara el Govern per abordar el problema de l'habitatge. Pons ha destacat que abans de febrer es podran tenir les mesures, per a les quals necessita la col·laboració del sector privat.

El Govern revisarà la legislació en la matèria per tal d'incloure definicions de l'habitatge que no són presents a les Illes amb la finalitat d'incrementar la borsa de pisos disponibles a l'Arxipèlag. Pons ha parlat de fórmules innovadores, però no ha volgut entrar en detalls fins que es determini quines s'aprovaran.

Martin ha afegit que ha reclamat a les administracions públiques que posin a l'abast del mercat sòl a un preu assequible, tot i reconèixer que el territori balear ha de ser preservat. També ha demanat al Govern que treballi per evitar els grans retards en la tramitació de llicències d'obres i en l'obtenció de les cèdules d'habitabilitat. L'impuls a l'habitatge de protecció oficial és una altra de les reclamacions dels promotors.

En la reunió s'ha acordat un calendari de feina per tal d'accelerar el consens sobre les mesures que es poden aplicar. Dilluns està previst que el conseller es reuneixi amb l'associació dels constructors per tractar el mateix tema.

stats