Societat 12/01/2022

MÉS per Mallorca presenta una iniciativa parlamentària en contra dels "vols fantasma"

ARA Balears
2 min
140711-AVIONS-MS05

PalmaEl portaveu adjunt de MÉS per Mallorca al Parlament, Josep Ferrà, ha presentat una iniciativa parlamentària en què s'insta la Unió Europea a modificar la normativa de drets de vols de transport aeri de passatgers, segons ha informat Europa Press. Segons Ferrà, els coneguts slots es renoven automàticament si les companyies cobreixen entre el 50% i el 80% dels seus compromisos i "això provoca que les companyies enlairin avions fora passatgers per assegurar el manteniment d'aquestes rutes".

D’acord amb el diputat ecosobiranista, "estam davant d'una barbaritat mediambiental. Com és possible que sigui una llei europea la que provoqui que existeixin vols fora passatgers amb el cost mediambiental que això provoca?", ha demanat Ferrà.

Segons el diputat, qui també és portaveu a la Comissió parlamentària de Medi Ambient, amb la irrupció de la pandèmia del coronavirus el compliment de rutes va baixar del 80% al 50%, però aquest percentatge tornarà a pujar al 64% amb vista a l'estiu del 2022. La irrupció de la variant Òmicron posa de manifest que aquest percentatge serà molt difícil de cobrir en nombre de passatgers. Aquest fet obligarà les companyies a fer volar avions buits o gairebé buits. "El cost econòmic i mediambiental serà enorme. Només Lufthansa ha anunciat 18.000 vols fantasma per als pròxims mesos", ha remarcat.

Per això, des del grup parlamentari de MÉS per Mallorca han instat les autoritats europees a canviar la normativa d'slots adaptant-la a la lluita contra el canvi climàtic i els mateixos compromisos de la mateixa Unió Europea que vol reduir un 55% les emissions d'efecte hivernacle en els pròxims anys. "El transport aeri és responsable d'entre el 5 i el 8% de l'escalfament global del planeta; per tant, la Unió Europea ha de garantir que només s'enlairin els vols estrictament necessaris i sempre que sigui possible apostar per transports més sostenibles".

stats